Серце-компас

11.10.201216:15 Максим
Гонтар
Моє серце постійно підсовує мені порухи, ніби початки прагнень, передчуття. Але чому в тій самій ситуації в одного ті порухи добрі, а в іншого - не дуже? Так це розумію, що не можу сліпо довіряти своєму серцю, бо людське серце - то наче компас, на що його налаштую, на те серце мені й буде вказувати, і тягтиме мене в той бік постійно. Бо де скарб твій, там буде й серце твоє! (Мт. 6:21) Памфіл Юркевич, український богослов та філософ писав:
"Серце є осереддя душевного й духовного життя людини. Так, у серці зачинається й народжується рішучість людини на ті чи ті вчинки; у ньому виникають різноманітні наміри й бажання; воно є містище волі та її жадань. Ці дії намірів, бажання й рішучості позначаються виразами: віддався я всім серцем (Екл. 1:13); Даниїл постановив у своєму серці (Дан. 1:8); і було на серці мого батька Давида (1 Цар. 8:17). Таке саме говорять вирази: серцем віруємо для праведности (Рим. 10:10), як серце йому призволяє (2 Кор. 9:7), щоб серцем рішучим трималися Бога (Дії. 11:23). Стародавній Ізраїль повинен був приносити дари на побудову скинії, кожен за щедрим серцем своїм (2 М. 35:5), і приходили кожен чоловік, кого вело серце його (2 М. 35:21). Хто висловлював свої бажання, той казав, що було на серці його (1 Цар. 10:2). Коли ми робимо що-небудь охоче, то наш учинок походить від серця (Рим. 6:17). Кого ми любимо, тому віддаємо наше серце, й навпаки, того маємо у своєму серці: дай мені, сину мій, своє серце (Пр. 23:26); ви в серцях наших (2 Кор. 7:3); я маю вас у серці (Фил. 1:7)."[1] 


Отже, що найбільше ціную, що є моїм скарбом, до того й прагне моє серце. Якщо залишу серце без опіки, воно само налаштується на будь-що, наприклад, на роботу, на сім'ю, на славу, владу, багатство чи якісь земні задоволення, або й на щось лихе. І тоді серцем блукатиму.

Постійно вони блудять серцем, вони не пізнали доріг Моїх (Єв. 3:10)

Отже, слід пізнавати дороги Божі, науку Христову, треба чинити покаяння і причащатися Тіла та Крові Христа. Треба досліджувати Слово Боже, і виконувати Його.

Послання Апостола Якова 1:21-25:

Тому то відкиньте всіляку нечисть та залишок злоби, і прийміть із лагідністю всіяне лово, що може спасти ваші душі. Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими, що себе самих обманюють. Бо хто слухач слова, а не виконавець, той подібний людині, що риси обличчя свого розглядає у дзеркалі, бо розгляне себе та й відійде, і зараз забуде, яка вона є. А хто заглядає в закон досконалий, закон волі, і в нім пробуває, той не буде забудько слухач, але виконавець діла, і він буде блаженний у діянні своїм!

Син Божий, Живе Слово, Христос, навчає нас про людські прагнення.

І не шукайте, що будете їсти, чи що будете пити, і не клопочіться. Бо всього цього й люди світу оцього шукають, Отець же ваш знає, що того вам потрібно. Шукайте отож Його Царства, а це вам додасться! (Лк. 12:29-31)

Отже, не можу я довіряти своєму серцю, а сам повинен його своїми думками, словами, вчинками налаштовувати на пошуки Царства Небесного, тим довірити своє серце Ісусові Христові - тоді серце буде допомагати мені у всьому - у молитві, у передчуттях, нових задумах, вирішенні проблем.

А поки не слухатиму Слова Божого та Церкви - мої молитви ні до чого, та й волі Божої не розумітиму. Бо Хто відхиляє вухо, щоб не слухати закону, того й молитва осоружна. (Притчі 28:9)

1. Памфіл Юркевич, "Серце та його значення у духовному житті людини, згідно з ученням Слова Божого"

Фото: www.zazzle.com

Рейтинг: 5.0 Голосів: 1 Переглядів: 1767
Ваша оцінка: 9404

5

4

3

2

1

1 2 3 4 5

Коментарі (0)

+

Додати коментар