Тайна Подружжя - чи правильно розуміємо?

06.10.201223:00 Ірина
Кисилевич
Є сім Святих Тайн, одна з них - Подружжя. Але чи правильно її розуміємо? Адже сумно читати і чути про випадки відмови у Вінчанні через те, що молоді не мають того чи іншого документа. Але Церква - не ЗАГС. Завдання Церкви - вести людей до Бога і, якщо є в людей духовна потреба, то уділяти Таїнства і треби. Тому надміру причіплятись до папірців і відмовляти молодим у Вінчанні через те, що не принесли якісь документи, бо не можуть їх виробити - це неправильно.  Принести 2-3 папірці не є злом, але це не повинно бути ключовим питанням. Спершу людей, які прийшли брати Шлюб мають запитати про те, чи вони хочуть запросити Христа до свого подружжя, адже Вінчання - це запрошення Бога до своєї сім'ї.


Так, є священики, які дивляться крізь пальці і пам'ятають, що Христові треба серце людини, а не її папірці. Але хочеться, щоб усі пам'ятали, що Подружжя - це Свята Тайна, так само як і Покаяння, Євхаристія. Людині ж не відмовляють у Сповіді і Причасті, через те, що вона не має і мати не може якогось документа. То чому можуть відмовити у Шлюбі через брак папірців і тим вчинком позбавити людей права отримати розгрішення і прийняття Причастя?

П.С. Нічого проти Церкви не маю і образити нікого не хочу, проте зауважую проблему.

Фото: flickr.com

Рейтинг: 2.3 Голосів: 3 Переглядів: 2610
Ваша оцінка: 9369

5

4

3

2

1

1 2 3 4 5

Коментарі (11)

+

Додати коментар



    • 9 Жовтня, 2012 21:31Ірина Кисилевич Відповісти
    • 1. Якщо люди до кінця не усвідомлюють до кінця, тобто мають сумнівну налаштованість, то завдання священика провести духовну розмову, що у людей була добра налаштованість.
      2. Якщо брати Шлюб з нехрещеним, іновірцем, то для хрещеної сторони- це Тайна, а для нехрещеної-обряд. І це можна почитати не лише у книжках, а також на форумі, який був на сайті - дівчина запитувала чи може взяти Шлюб з іудеєм, відповідь була- "так". Але одна умова: на мішані подружжя дає дозвіл єпископ.
      3. Юро, а я можу нарахувати дуже багато знайомих мого віку які є Християнами, так, з великої літери, які дійсно люблять Бога і хочуть бути з Ним щодня і завжди.
      4. А тепер уявіть на хвилину як живеться тим, хто не Шлюбі- їх не розгрішать і не запричащають аж до старості, і аж на старості з дозволу церковного начальства їх можуть розгрішити і уділити Пресвяту Євхаристію. І як то жити з тягарем гріхів, і не могти прийняти Причастя 30-40 років?
      5. Отче, перепрошую, але уважніше підбирайте слова, бо слово "забаганка" не личить, коли говорити про Таїнства, бо слово "забаганка" означає "каприз".


    • 8 Жовтня, 2012 22:28Юра Відповісти
    • Ні, не забаганка, а духовна потреба- люди хочуть бути з Христом незважаючи на різні обставини!
      Так само люди просять за Шлюб, бо хочуть запросити Його в свою сім'ю, хочуть жити з Богом, а не в гріху

      Дівчино не смішіть курей,бо людей які свідомо бачать Христа у шлюбі вдень із свічкою не знайдеш,зараз беруть церковний шлюб суто по привичці,бо це для них не духовна потреба,а данина традиції.Тому чим менше перешкод буде у здійсненні шлюбу,тим менше закидів совісті,що чинять ну вже дуже по земному.Ще ні від кого не чув,що шлюб для когось є Таїнством,хоч від незнання цього він таким не перестає бути,але це мало хто розуміє


    • 8 Жовтня, 2012 21:42о.Ростислав Пендюк Відповісти
    • Ще одне маленьке прохання: прошу не виривати слова з контексту. Якщо б Ви уважно прочитали мій коментар, то не помітили б жодного натяку на зневажливе ставлення до Таїнства. Я лише хотів сказати, що це справа дуже серйозна і до неї варто підходити максимально серйозно з усвідомленням усіх наслідків: ласки і зобовязань.
      І зовсім не розумію до чого тут хористи?


    • 8 Жовтня, 2012 17:24Володимир Бокла Відповісти

    • І ще: Шлюб можна взяти і з нехрещеним, і з іновірцем, відповідно до Канонічного права- читала в книжці "Запитуємо священика".

      [url]http://old.ugcc.org.ua/CCEC/16.html#c776[/url] - кодекс канонів східних церков, канон 803, пункт 1 каже: "правосильно укладати подружжя з нехрещеними не можна."

      Хрещення - це перша свята тайна, яка відкриває дорогу до інших святих тайн.

      Вибачте, але знову, як і у випадку з цензурою на сайті, ви помилились...


    • 8 Жовтня, 2012 17:11Ірина Кисилевич Відповісти
    • Щодо передшлюбних наук- вони потрібні, бо щоб Таїнство було дійсне мусить бути належне приготування.
      Якщо просить про уділення будь-якої Тайни, то священик запитує про мотивацію.
      І ще: Шлюб можна взяти і з нехрещеним, і з іновірцем, відповідно до Канонічного права- читала в книжці "Запитуємо священика".


    • 8 Жовтня, 2012 16:57Володимир Бокла Відповісти
    • Irynka, якщо в людини є потреба бути з Христом, то ці, як ви кажете, "папірці", навіть близько не будуть для неї перешкодою.
      Перш за все якщо людина просить за Таїнство, то хоче бути з Христом.

      А я знаю дуже багато випадків, коли людям потрібні Таїнства, бо "так мама захотіла" або "всі так роблять і я так зроблю".

      За вашою логікою, тоді і передшлюбних наук не треба, і взагалі священик має робити все, що людина хоче, от тоді за такого священика і можна подякувати Богу...


    • 8 Жовтня, 2012 16:55Ірина Кисилевич Відповісти
    • То за логікою декого, то що хористи просять щоразу їх запричащати після Служби, виходить як, забаганка? Чи людина просить висповідати її, то що також забаганка? Чи просить людина уділити їй Таїнства вдома, також забаганка? Ні, не забаганка, а духовна потреба- люди хочуть бути з Христом незважаючи на різні обставини!
      Так само люди просять за Шлюб, бо хочуть запросити Його в свою сім'ю, хочуть жити з Богом, а не в гріху


    • 8 Жовтня, 2012 16:47Ірина Кисилевич Відповісти
    • Отче, відколи прохання про Святу Тайну- це забаганка?!Перш за все якщо людина просить за Таїнство, то хоче бути з Христом.
      Взагалі некорисно і неправильно мислити, що Тайна- забаганка.
      Дякую Богові за священиків , які розуміють, що Тайна-то не забаганка, а духовна потреба, і завжди після Служби запричащають, висповідають, попри то, що ще мають багато монастирських обов'язків, дають по 6-7 Шлюбів підряд і попри то дивляться на папірці крізь пальці


    • 7 Жовтня, 2012 23:54Nastya Відповісти
    • Чудесним чином отець все роз'яснив, якщо було важко дійти до дійсної суті. Дякуємо!
      Насправді, Церква встановлює це лише на благо, лише для допомоги,виключно, щоб також берегти порядок і спокій.


    • 7 Жовтня, 2012 16:40о.Ростислав Пендюк Відповісти
    • Також хочу подякувати за тему. Мабуть багато людей подібним чином думають...
      Отож - папірці. Він любить її, вона любить його, вони хочуть бути разом. Прийшли до церкви, хочуть взяти шлюб. Якщо діяти тільки тому, що вони хочуть вже і негайно, може трапитись:
      1. Він (чи вона) нехрещений (але не знає цього) - чи може тоді відбутись вінчання, і чи буде воно дійсним?
      2. Вона (чи він) просто хоче бути поруч із ним, а дітей вважає зайвим додатком. А шлюб є призначений для добра двох осіб і народження дітей - про що є шанс довідатись на передшлюбних науках. (проходження наук засвідчується папірцем).
      3. Хтось із двох сильно закоханих має попередній церковний шлюб чи світський. Поки такий шлюб триває особа не може укласти подружжя. Як це перевірити? Правильно - папірець!
      Оцей збір папірців не є потрібний священикові, це спосіб допомогти людям не зробити помилку, чи інколи важкий гріх, а отже сам цей факт скерований для добра людей.
      На жаль, інколи люди підходять до того що відбувається в Церкві, а особливо до Святих Таїнств, дуже безвідповідально, без розуміння суті, а інколи і через обман. І ще одне: чому певні вимоги, які ставлять державні органи сприймаються як належне, а Церква не може ставити вимог і повинна негайно виконувати усі забаганки?
      Хоча, мабуть варто визнати, що з боку окремих осіб у Церкві трапляються надуживання, невідповідне ставлення, небажання пояснити суть вимоги...


    • 7 Жовтня, 2012 15:48Галинка Андрусів Відповісти
    • Іринко, дякую тобі за роздуми… Та хочу висловити свою думку з приводу тієї важливої проблеми, яку ти заторкнула у своєму дописі. Повір, Церква завжди провадить людину до добра і навіть, якщо діє так, що це видається, на перший погляд, дивним, то робить це не просто так, а має на це певні важливі підстави. Та й дивися, Іринко, у Святому Письмі описаний такий яскравий випадок, коли Христа запитали, чи варто платити Кесареві податок і Христос дуже мудро відповідає: «Віддайте кесареві кесареве, а Богові – Боже!»Христос не ігнорує законів держави, не відмовляється від виконання обов’язків громадянина. Сам Бог є законослухняним і подав нам приклад, живучи на землі, що сумлінний християнин – це також сумлінний громадянин. Та й вже від самого народження Ісуса Свята Родина дотримується законів, бо Марія з Йосифом йдуть у Вифлеєм, щоб взяти участь у переписі населення, проходять нелегкий шлях, але подають нам також цим приклад досконалої законослухняності. Тому, якщо Церква відмовляє у вінчанні через відсутність у наречених документів, то я впевнена, що має на це вагому причину, адже Церква часто є далекоглядною і просто намагається застерегти людей від чогось недоброго у майбутньому ;-)