Милосердя... Чого воно вартує...

17.12.201511:57 Петро
Басараб
Діло милосердя. Як легко нам його зробити ближньому, якого ми не знаємо, наприклад, дати милостиню (підійшов, дав, пішов далі, куди і направлявся...) Легко зробити вчинок, коли ти можеш чекати на вдячність, на відповідь, коли ти можеш у ближчому майбутньому побачити плід... АЛЕ КОЛИ ЦЬОГО ВСЬОГО НЕМАЄ... і, можливо, НЕ БУДЕ НІКОЛИ... ЩО РОБИТИ В ТАКОМУ ВИПАДКУ?..


«Не ви мене вибрали, а я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли» (Йо. 15,16) – такими словами звернувся Христос до своїх учнів. Такими ж словами звертається Христос і до нас з вами. Це не просте звернення чи прохання – це місія, це завдання: «щоб ви йшли і плід принесли». Але чи легко є бути  тим Божим співпрацівником? Чи легко робити діло милосердя сьогодні (вже незалежно від того, якого характеру це милосердя)?

Мати Тереза з Калькутти, яку можна назвати уособленням Божого милосердя до ближнього, казала, що робити діло милосердя слід так, «ніби ти кидаєш монету в океан»... тобто не чекаючи нічого взамін... ні подяки, ні повернення, ні якогось іншого відшкодування...

В чому суть діла милосердя? А відповідь на це питання криється в одній дуже простій фразі Христа: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк 6,36). А яким же є милосердя Отця? – «Море має свої береги i межі, а милосердя Боже – безмежне», запевняє нас Святий Йоан Золотоустий.

Тоді, в який спосіб ми можемо виявляти своє милосердя до ближнього, і як знайти того, хто насправді потребує нашого милосердя? На ці та інші питання нам дуже просто відповідає Катехизм УГКЦ, де йде мова про Діла Милосердя. Можна, або навіть НЕОБХІДНО творити Діла Милосердя для людини, тобто і для тіла і для душі.

Пригадаємо собі:

Діла Милосердя для тіла:

1. Голодного нагодувати

2. Спрагненого напоїти

3. Нагого зодягнути

4. Подорожного в дім прийняти

5. Недужому послужити

6. В’язня відвідати

7. Померлого похоронити

Діла Милосердя для душі:

1. Грішника від гріха відвернути

2. Невіжу навчити

3. У сумніві порадити

4. Сумного потішити

5. Кривду терпеливо зносити

6. Образу з серця прощати

7. За живих і померлих молитися

Чому ж Бог, практично, зобов’язує нас чинити діла милосердя? Чому ж Він Сам не попіклується про всіх людей так, як Він це робить щодо рослин чи тварин? А відповідь дуже проста: Він просто надто сильно любить людину, і завжди дає чергові нагоди, щоб заслужити собі спасіння. Ми скажемо, що спасіння є Господнім ДАРОМ, воно не залежить від нашого бажання, але від Його волі, що «дар ласки Божої – життя вічне в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рм. 6,23). Бо і Сам Господь сказав: «Я – Альфа і Омега, початок і кінець. Я спраглому дам даром від джерела води життя» (Одкр. 21,6). Але в іншому місці, Господь каже: «Від часів Йоана Христителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його» (Мт. 11,12), і Апостол Павло каже: «Отож, мої любі... працюйте над спасінням вашим в острасі та трепеті» (Фил. 2,12).

Але повернемося з високих матерій на землю? Чи, насправді, легко є чинити милосердя не очікуючи відповіді... Легко, коли ти бачиш плоди, бо саме вони дають тобі морального задоволення, але коли не бачиш, коли не відчуваєш нічого. Що тоді змусить тебе далі робити милосердні вчинки? Мати Тереза, яка близько 40 років не відчувала не те що радості від того милосердя, яким жила, але відчувала час духовного спустошення (певний стан духовного відчуження, невідчуття Бога і Його благодаті). Але вона продовжувала справу розпочату нею, бо ЗНАЛА, що це справді добро для когось.

Саме тут і є мета Діла Милосердя – задоволення фізичних чи моральних потреб ІНШОГО, того хто потребує, а НЕ СВОЇ ВЛАСНІ... Пригадується одна історія від автора Бруно Ферреро:

«До кабінету відомого психіатра якось увійшов чоловік, на перший погляд цілком урівноважений, поважний зі себе й елегантний. Та за кілька хвилин розмови лікар переконався, що відвідувач перебуває у полоні глибокої депресії і безпросвітного гнітючого смутку.

Лікар розпочав дуже докладне обстеження і під кінець розмови спитав свого нового пацієнта:

— А чому б Вам сьогодні увечері не піти до цирку, що саме приїхав до нашого міста? У виставі бере участь знаменитий клоун, який уже розсмішив та розвеселив пів світу. Всі про нього кажуть, що він надзвичайно талановитий. Це неодмінно розважить Вас, ось побачите.

При цих словах пацієнт зі сльозами вимовив:

— Та ж я і є той клоун».

Цей клоун буде продовжувати дарувати радість іншим, навіть якщо цим буде спустошувати себе. Він знає силу, яку іншим дає радість, яку він дарує... Він знову буде розмальовувати своє обличчя радісними і яскравими фарбами, бо своє природне забарвлення вже втрачене... Тільки він знає, чого йому коштує ця радість, подароване іншим. 

Робити діло милосердя – означає ЗГОРЯТИ, ЯК СВІЧКА, яка дарує світло іншим. Христос сказав, що саме через роздумування про майбутнє добро, ми зможемо перетерпіти ті незручності чи біль, які переживаємо в конкретний момент: «Журба жінці, коли вона народжує, бо година її вибила. А вродить дитятко – з радощів, що людина на світ народилася, вже й пам'яті про болі нема!» (Йо. 16.20). Розуміння того, що всі плоди добра, яке ми робимо, належить Богу, дає нам силу продовжувати нелегку чи навіть важку працю над творенням добра, бо «Я посадив, Аполлос поливав, Бог же зростив, так що ні той, хто садив, є чимось, ні той, хто поливав, а Бог, який зрощує. І хто садить, і хто поливає, є одне; але кожний отримає власну нагороду згідно з своїм трудом. Ми бо співробітники Божі, ви - Божа нива, Божа будівля» (І Кор 3,6-9).

Тож будьмо гідними СПІВРОБІТНИКАМИ САМОГО БОГА! Будьмо милосердні не тільки в цей ювілейний рік Божого милосердя, але до кінця... бо: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5,7).

Рейтинг: 4.1 Голосів: 23 Переглядів: 2853
Ваша оцінка: 106396

5

4

3

2

1

1 2 3 4 5

Коментарі (0)

+

Додати коментар