"Церква - це бізнес"..?

07.07.201313:13 Марта
Савчук
Таке твердження зараз стало модним. Ним оправдовує себе певна кількість людей, яка не розуміє, для чого щонеділі ходити до церкви, молитися у храмі і, напевно, для чого взагалі вірити у Бога.


Звичайно, віра у Бога зароджується у душі людини. Глибоке переконання у тому, що всемогутній Творець все-таки існує кожен з нас отримує по-своєму: комусь це "дістається у спадок" від віруючих батьків, а хтось переконується на власному досвіді (зазвичай після великого пережиття) і навертається до Господа.

В будь-якому випадку віруючий християнин намагатиметься бути практикуючим християнином, насамперед дотримуватися Божих заповідей. Власне дотримання третьої заповіді "Пам'ятай день святий святкувати" і спонукає нас щонеділі та у великі свята брати участь у Літургії, тобто спільно молитися, слухати Євангеліє та проповідь священика, а також причащатися. Необхідною ж умовою для Причастя є акт покаяння і сповіді, а також жаль за вчинені нами гріхи та постанова виправитися.

Це, мабуть, той мінімум, який ми, віруючі та практикуючі християни, повинні виконувати. Але чи дотримуємося ми цього? Чи нам простіше сказати: "Церква - це бізнес, бізнес священика," - і не ходити туди взагалі або один раз на рік, щоб посвятити паску?

Говорячи про священиків погані речі, ми забуваємо, що таку професію вони обирають не просто так, а за покликанням. За покликанням самого Ісуса Христа, Який сказав своїм першим учням: "Ідіть за Мною - Я зроблю вас ловцями людей!" (Мт. 4, 19).

Тому, дорогі мої браття і сестри, замість говорити про недоліки священнослужителів, краще гляньмо на себе, чи ми є досконалими парафіянами, добрими сусідами, сумлінними працівниками, свідомими громадянами, слухняними дітьми, люблячими чоловіками та дружинами, турботливими батьками і т. д., в залежності хто до чого покликаний.

Зрештою, всі ми покликані любити і бути любленими. Тож плекаймо у собі любов до Господа, милосердя до ближніх та вміння пробачати їх недоліки.

Фото: my-sosedi.ru

Рейтинг: 4.6 Голосів: 47 Переглядів: 3594
Ваша оцінка: 101329

5

4

3

2

1

1 2 3 4 5

Коментарі (11)

+

Додати коментар



    • 29 Липня, 2013 10:00Ірина Кисилевич Відповісти
    • Владимире, згідна- миряни також вчать священиків на гроші- жертвують 100-150 гривень за Службу Божу, енна сума за уділення Святих Тайн і треб, пожертва за уділення Сповіді (і таке бачила- була в шоці)- і то не у скарбоню, а в руки,- і це також є згіршенням для
      священиків. Так що правильно є кидати пожертви у скарбоню у храмі.


    • 15 Липня, 2013 15:59Владимир Булавинец Відповісти
    • Хотів би сказати декілька слів на цю тему:
      я є дяком в церкві і повірте,згіршень набрався придостатньо,як зі сторони священників,так і мирян!!!
      Але розмірковуючи над проблемою грошолюбства в Церкві-зробив такий собі висновок:
      Мало в нас сьогодні покликаних священиків-СЛУГ БОЖИХ,а більше НАДАЮЧИХ ПОСЛУГ,за які наш нарід навчив їх брати гроші.
      І вихід з цієї ситуації бачу такий:
      1)треба щиро молитись за покликання святих священослужителів,а вони,звичайно,народжуються в праведних хритиянських сім"ях!!!
      2)треба бути відважними,коли бачимо зловживання в Церкві пов"язані з грошолюбством священиків і очевидно бути поміркованими в "віддяці" за їх послуги!!!
      Дай нам усім ГОСПОДИ мудрості,відваги та терпеливості в сумлінному виконанні наших обов"язків,до яких ми кожен покликані ТОБОЮ!!!
      Дякую с.Марті за тему :)


    • 15 Липня, 2013 21:33 Відповісти
    • Не погоджуюся з вашою думкою, п.Володимире, що "мало в нас сьогодні покликаних священиків-СЛУГ БОЖИХ". Мене, чесно кажучи, дивує, що у священиках люди схильні бачити навіть найменші промахи, забуваючи про те, що священик - це теж людина, яка має за щось жити, годувати сім'ю, так як і інші люди. Натомість, чому би нам не згадати про численні, не побоюсь того слова, щоденні ПОДВИГИ священиків: скільком людям вони допомагають зустрітися з Христом, скільком дітям стають духовними батьками і т.д. Я знаю багатьох таких священиків, які справді є Світлом для світу. І я вважаю, що безкорисливої роботи вони роблять дуже багато, але люди на це чогось не звертають такої уваги, як натомість найменші недосконалості завжди помічають. І це мене направду дивує.


    • 15 Липня, 2013 23:53Анастасія Колосовська Відповісти
    • І мене, і мене це дивує, Галюню!..
      Можливо я так болісно на то не реагую, бо намагаюсь у духовному вимірі бачити більше добра(особливо на берегах священнослужителів)?
      Знаєте, людоньки, і коли не була я конче практикуючою християнкою, я не могла собі дозволити критикувати отців, не розглядала скрупульозно їхні заробітки і не буркала собі під ніс: "касу дере". І коли про такі речі говорили моє колєги - мене перетріпувало.
      Зовсім не для наголосу розповідаю про це, а тому, що справді і завжди з пошаною відносилась до священнослужителів (можливо першою причиною такої глибокої поваги було і усвідомлення моїх занедбань і лінивства, моїх прогрішень) і як я могла чи можу "бунтуватись"?
      І коли так рясно пишеться про "недопрацювання" духовенства, то може мирянам варто особисто написати про особисті "недопрацювання" і хиби у своїх сферах мирянського служіння?


    • 15 Липня, 2013 22:55Олег Кобель Відповісти
    • А я погоджуся, як не дивно, з п. Володимиром. Він не сказав. що немає священиків- Слуг Божих, він лише сказав, що їх є менше від "працівників сфери духовних послуг". Якщо ви знаєте таких священиків, які є Світлом для Світу, не думаю. що ви назвете таких більше 20-ти. Я, звичайно. назву таких більше, але я все одно знаю, що отців-требників є більше і то набагато. Нічого дивного в цьому немає, закваски, як і солі не треба багато, але "пропорція" мусить бути іншою, ніж є сьогодні. І нічого дивного в тому, що наші недосконалості люди помічають більше, капітан, який біля штурвала, у всіх на виду, і коли він спить, чи нетверезий. це бачать усі, так само є і з священиком. Хто хоче ним бути, мусить бути до цього готовим.


    • 17 Липня, 2013 22:00Владимир Булавинец
    • Бачу моя думка знайшла підтримку і звичайно приємно,що в священника(особлива подяка о.Олегу за корисну зарваницьку доповідь «Свідчення віри в християнських родинах») і хотів би перепросити,якщо згіршив чи,що було б ще гірше,образив почуття того,хто взяв мене на штики,але я всього лиш виразив свою думку-спостереження мого п`ятилітнього досвіду в церкві.
      Скажу ще коротко про себе-я навернувся в 30 років,відвідуючи Колодіївський монастир і моїм духовним батьком є Григорій(нині Антоній) Планчак-на його науках та колодіївських монахів я духовно зростав і з Божого милосердя отримав зцілення від смертельного діагнозу-так що повірте СЛУГ БОЖИХ я зустрічав на свому шляху,але як я вже писав,за фахом служіння за 5 років я можу назвати може 10-15 таких і це приблизно 10% з тих,яких я знаю-тому мені від цього сумно :(
      Для бажаючих зрозуміти,яким би мав бути правдивий СЛУГА БОЖИЙ раджу прочитати величну книжку св.Альфонса Лігуорі "ВЕЛИЧ і ОБОВ`ЯЗКИ СВЯЩЕНИКА"-гадаю це мала б бути друга після БІБЛІЇ настольна книга кожного священика!!! і тоді навряд чи ми тут про цю тему б говорили!!!!!
      І на завершення,хотів би,я-недостойний,процитувати того,кому сам Наш ГОСПОДЬ довірив пасти Його вівці(1Петр.5,1-3):"Тож пресвітерів з-поміж вас заклинаю, я-сам теж пресвітер і свідок мук Христових і співучасник слави, що має об'явитись:
      пасіть стадо Боже, що у вас, наглядайте не з примусу, але добровільно по-Божому, не для брудної наживи, а ревно,не пануйте над спадком Божим, але будьте для стада за взір." АМІНЬ
      ГОСПОДИ ПОМИЛУЙ НАС ГРІШНИХ!!!!!!!!!!!!


    • 16 Липня, 2013 00:41
    • Особисто для мене, як звичайної молодої людини, священик – це інструмент в Божих руках, посередник між Богом і людиною і його особисті людські якості для мене загалом не є чимось аж таким важливим. Для мене найважливішим є те, що священик може уділяти Тайни, через які ми з’єднуємося з Богом. А все решта мене не стосується, я відповідатиму за себе. Абсолютно погоджуюся з Настею, що «коли так рясно пишеться про "недопрацювання" духовенства, то може мирянам варто особисто написати про особисті "недопрацювання" і хиби у своїх сферах мирянського служіння?"


    • 12 Липня, 2013 02:07Orange Відповісти
    • Тут замало моралізаторства!
      А "дорогі мої браття і сестри" - прямо як з листа Біскупа списали.
      Така собі скучна, напхана поученням і гаслами статейка..
      Жаль того часу, що ви його стратили заки текст набирали (:


    • 12 Липня, 2013 15:11Марта Савчук Відповісти
    • Дякую за Ваш коментар. Скільки людей - стільки думок. І моя стаття зовсім не претендує на звання "Стаття року". Просто написала про те, що мене зачіпає за живе.
      P.S. Поняття не маю, хто такий Біскуп )


    • 9 Липня, 2013 12:43Ірина Кисилевич Відповісти
    • Є дуже чесні священики-знаю таких. Є церкви, де навіть нема ціни за свічки. Але і є священики,
      які беруть забагато грошей, на жаль- і саме
      на це треба звертати увагу відразу, бо через таке грошолюбство люди згіршуються. А не у кожної людини
      є така духовність, що "Йду до Бога, а не до людей".


    • 7 Липня, 2013 14:28Kasya Katrashchuk Відповісти
    • стаття легко читається про важливі речі. Дякую Автору!=) Правда маю одну заувагу,щодо "недоліків" про які , як пише автор "Тому, дорогі мої браття і сестри, замість говорити про недоліки священнослужителів, краще гляньмо на себе". На мою думку, треба говорити!!! І про свої хиби, і звертати увагу на інших! Не осуджувати! а звертати увагу. Адже так можна удосконалюватись і собі і комусь біля нас. І як сказав Отець з однієї молодіжної спільноти, на якій обговорювались проблеми коли ображають "більші менших", :"Не треба забирати пенал у того хто нас образив (вкравши ручку), просто слід казати, що красти ручку це гріх! Можливо наш образник і не знає , що це погано!"