Блоги

Максим Гонтар

    •  news image
    • Пауло Коельо: Різдвяна історія 12 Січня 2015

      Рейтинг:

        В одній стародавній легенді розповідалось, як у розлогих лісах Лівану народилися колись три кедри. Відомо, що кедри ростуть дуже довго, тому ці дерева проводили цілі століття в роздумах про життя і смерть, природу і людей.
    •  news image
    • Піст – що мені з нього?2 17 Лютого 2014

      Рейтинг:

        А якщо серйозно, то яка мені користь з посту? І що про піст думає Сам Бог? І найголовніше: що в піст не можна їсти? Про все це – далі :)
    •  news image
    • Фортеця Тустань, сплав, монастир у с. Розгірче2 28 Травня 2013

      Рейтинг:

        Цієї суботи мені поталанило взяти участь у сплаві по річці Стрий. Ранок, холодно, похмура погода, я вже починав сумніватися, чи варто сплавлятись річкою в такий день, адже мокрі ноги + холодний вітер = гарантована простуда... І не я один сумнівався - четверо бажаючих взяти участь у сплаві відмовилися в останній момент. Та я вирішив довіритись організаторам, і не пошкодував!
    •  news image
    • Шлях до Емаусу, ч.3 26 Квітня 2013

      Рейтинг:

        Чи відчуваєте у собі якийсь смуток? Хочете зцілити біль втрати, розчарування? Чи бажаєте палати серцем від віри Христової? А, може, прагнете стати тим, хто проголошує Євангеліє? Чи просто довідатися більше про Ісуса? Може, шукаєте дію Слова Божого у Вашому житті або прагнете зрозуміти, як прийняти його у своє життя? Тоді, можливо, Ви знайдете відповідь у цій статті.
    •  news image
    • Шлях до Емаусу, ч.2 19 Квітня 2013

      Рейтинг:

        Чи відчуваєте у собі якийсь смуток? Хочете зцілити біль втрати, розчарування? Чи бажаєте палати серцем від віри Христової? А, може, прагнете стати тим, хто проголошує Євангеліє? Чи просто довідатися більше про Ісуса? Може, шукаєте дію Слова Божого у Вашому житті або прагнете зрозуміти, як прийняти його у своє життя? Тоді, можливо, Ви знайдете відповідь у цій статті.
    •  news image
    • Шлях до Емаусу, ч.1 13 Квітня 2013

      Рейтинг:

        Чи відчуваєте у собі якийсь смуток? Хочете зцілити біль втрати, розчарування? Чи бажаєте палати серцем від віри Христової? А, може, прагнете стати тим, хто проголошує Євангеліє? Чи просто довідатися більше про Ісуса? Може, шукаєте дію Слова Божого у Вашому житті або прагнете зрозуміти, як прийняти його у своє життя? Тоді, можливо, Ви знайдете відповідь у цій статті.
    •  news image
    • Серце-компас 11 Жовтня 2012

      Рейтинг:

        Моє серце постійно підсовує мені порухи, ніби початки прагнень, передчуття. Але чому в тій самій ситуації в одного ті порухи добрі, а в іншого - не дуже? Так це розумію, що не можу сліпо довіряти своєму серцю, бо людське серце - то наче компас, на що його налаштую, на те серце мені й буде вказувати, і тягтиме мене в той бік постійно. Бо де скарб твій, там буде й серце твоє! (Мт. 6:21) Памфіл Юркевич, український богослов та філософ писав:
      "Серце є осереддя душевного й духовного життя людини. Так, у серці зачинається й народжується рішучість людини на ті чи ті вчинки; у ньому виникають різноманітні наміри й бажання; воно є містище волі та її жадань. Ці дії намірів, бажання й рішучості позначаються виразами: віддався я всім серцем (Екл. 1:13); Даниїл постановив у своєму серці (Дан. 1:8); і було на серці мого батька Давида (1 Цар. 8:17). Таке саме говорять вирази: серцем віруємо для праведности (Рим. 10:10), як серце йому призволяє (2 Кор. 9:7), щоб серцем рішучим трималися Бога (Дії. 11:23). Стародавній Ізраїль повинен був приносити дари на побудову скинії, кожен за щедрим серцем своїм (2 М. 35:5), і приходили кожен чоловік, кого вело серце його (2 М. 35:21). Хто висловлював свої бажання, той казав, що було на серці його (1 Цар. 10:2). Коли ми робимо що-небудь охоче, то наш учинок походить від серця (Рим. 6:17). Кого ми любимо, тому віддаємо наше серце, й навпаки, того маємо у своєму серці: дай мені, сину мій, своє серце (Пр. 23:26); ви в серцях наших (2 Кор. 7:3); я маю вас у серці (Фил. 1:7)."[1] 
    •  news image
    • Пробач мене, брате 09 Жовтня 2012

      Рейтинг:

        Образив людину, зрозумів що не правий, і далі на автопілоті - "Вибач мені, будь-ласка. Мир?". Мені то легко сказати, або навіть написати - в наші часи трафік дешевий. Це по-своєму неввічливо. З одного боку мені не докориш у нещирості: я тут, а ви там, звідки вам знати чи я насправді не шкодую? З іншого боку, що б ви мені не відповіли, ви просто змушені визнати факт пробачення. Адже ви - ввічливі люди. А далебі, якщо ви - християни. Чи від серця буде ваше мені пробачення - то вже ваш клопіт. Яке ж має бути прохання про пробачення? Добре знаємо яке, адже час від часу робимо це під час Таїнства Сповіді. Так, як просимо Господа про прощення гріхів, чи не так само мали би просити пробачення і в ближнього?
    •  news image
    • Люби мене, бо кину до пекла! 06 Жовтня 2012

      Рейтинг:

        Якось мені показали такого демотиватора: ікона Найсвятішого Серця Ісуса, на іконі надпис товстими чорними літерами, російською мовою: "Люби мене, бо кину до пекла!". Мені було дуже неприємно, я відчув образу за нашого Спасителя, і хоч стримався, це відчуття залишилось зі мною, зрештою переросло у гріх гніву, і певно збережеться аж до моєї сповіді. Але дещо можу зробити вже зараз - розібратися у ситуації. Згадане зображення помиляється двічі. Вперше помиляється, коли опоганює сторонніми злими надписами і зводить до жарту саму святість ікони, освяченої через зображеного на ній Бога. Вдруге помиляється, коли неправдивою, злою реплікою опоганює муки Сина Божого на хресті за спасіння кожного з нас, та милосердя Судді, що чекатиме кожного з нас після смерти. Чому ікони для нас є сакральними, святими? Для чого вони нам? Одним з ранніх іконописців був святий Євангелист Лука - він перший написав ікону Пресвятої Богородиці. Справжні ікони - богонатхненні, вони, так само як і Євангеліє, є даром для нас від Духа Святого. Церква Христова не раз вже билася з єресью іконоборства, цій темі присвячено багато творів святих Отців Церкви.
    •  news image
    • Церква і мило1 03 Жовтня 2012

      Рейтинг:

        Один священик втомився слухати "відмазки" про те, чому люди не ходять до церкви, і написав наступне. Декілька причин, чому я не вмиваюся:   1. Тому, що мене заставляли вмиватися в дитинстві. 2. Тому, що мене не вчили вмиватися в дитинстві. 3. Ті, хто вмиваються - лицеміри - думають, що вони чистіші за інших. 4. Не можу вирішити, яке мило краще. 5. Колись я вмивався, але потім мені це набридло. 6. Я вмиваюся лише на великі свята - на Різдво та Великдень. 7. Ніхто з моїх друзів не вмивається. 8. Почну вмиватися, коли стану старим і брудним. 9. У мене немає часу на вмивання. 10. Взимку вода дуже холодна, а влітку дуже тепла. 11. Не хочу, щоб на мені заробляли виробники мила. 12. Я миюся в душі (гра слів, хто розуміє) 13. Все мило однаково миє. Різні сорти мила придумані шахраями в білих халатах. 14. Всі війни в світі через мило. 15. Всі сорти мила мають свої недоліки. Я миюся трьома милами відразу. Бо тільки таке поєднання мила правильне. 16. Наука ще в минулому столітті довела, що ніяким, навіть самим ідеальним милом, неможливо ліквідувати всі молекули і атоми бруду. Тому умивання є чистої води фальсифікація та "опіум для бідних". 17. Будь-яке мило містить шкідливі хімічні речовини та вкрай шкідливо впливає на шкіру людини. 18. Дитину не можна з дитинства привчати до мила. Виросте - зрозуміє, вмиватися чи ні, і яким милом.
    •  news image
    • Молитви сили II 30 Серпня 2012

      Рейтинг:

        Молитва перед читанням Біблії I (особиста) Мій Господи і мій Боже, я твердо вірю, що Ти є тут, що Ти бачиш мене, що Ти чуєш мене; я схиляюсь перед Тобою у глибокому благоволінні. Я прошу Тебе пробачити мої гріхи і дати мені ласку принести плід під час цього молитовного часу. Моя Пресвята Мати, мій захиснику Йосифе, мій ангеле-хоронителю, заступайтесь за мене. Амінь. II (у групі) Ісусе-Вчителю, Ти, який сказав "де двоє або троє зберуться в Ім'я Моє, там Я посеред них", будь з нами, об'єднаними тут, щоб краще розважати і бути у єднанні з Твоїм Словом. Ти Вчитель і Правда: просвіти нас, щоб ми краще розуміли Святе Писання. Ти Провідник і Дорога: вчини, щоб ми були покірними в слідуванні за Тобою. Ти Життя: переміни наше серце у добрий ґрунт, де Слово Боже приносить рясні плоди святості та життя. Амінь.
    •  news image
    • Молитви сили 24 Серпня 2012

      Рейтинг:

       

      Молитва за майбутнє

      Господи, відкрий наше серце, щоб воно прийняло Святого Духа. Навчи нас очікувати Його приходу, як Ти це зробив з Дівою Марією у день Благовіщення і знову в день П'ятидесятниці - день народження Церкви - коли Вона стала нашою Матір'ю. Покажи новому поколінню, що Твій Син Ісус Христос залишається завжди і навіки єдиним Спасителем світу.  Допоможи нам голосно і сміливо проголошувати, що Він є "дорога, правда і життя". Дорога, яка веде нас до остаточного місця призначення. Правда, яка випромінює наш перехід через темряву життя і світу. Життя, яке збагачує нас повнотою миру. Дозволь Твоїм учням на початку третього тисячоліття пришвидшити свої кроки до послуху Твоїй заповіді бути "одним" у єдності з Отцем, і Сином, і Святим Духом. Нехай ми, об'єднані, наблизимось до Господа, випромінюючи Його світло, без похмурих облич, щоб весь світ міг знати і впізнати Ісуса Христа, який живе у Своїх учнях.
    •  news image
    • Смирення, любов, війна1 18 Листопада 2011

      Рейтинг:

        Хочу відповісти на запитання користувача geomorfolog задане Владиці Святославу (самому стало цікаво, тому шукав відповідь): "Слава Ісусу Христу. «Щасливий той, хто має таку чесноту (тобто смирення), бо він може багато. Без смирення всі інші чесноти – ніщо. Якби ви всього зреклися, дали майно вбогим, якби все життя плакали й покутували за гріхи, якби ви померли в пустині, не ввійдете до Неба, якщо вам забракне смирення». Таке прочитав на сайті «Дивенсвіт». Хіба любов не є найвищою чеснотою? Скажімо любов до ближнього. Під час війни багато людей жертвували собою заради ближнього, йшли на смерть, щоб врятувати свій народ. З одного боку вони вбивали, тобто грішили, а з іншої спасали від смерті свій народ ціною свого життя, жертвуючи. Якщо виходити з точки зору смирення, що повинні були робити ті люди, які воювали за свій народ добровільно, не солдати, які повинні за своїм обов'язком воювати? Чи повинні були всі покірно йти в табори чи газові камери? Дивитись на вбивства рідних і страждати? Поясніть що таке смирення, будьте ласкаві, оскільки я заплутався."
    •  news image
    • Планета Серця3 16 Листопада 2011

      Рейтинг:

        Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене... Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили (Мт 25:34-40). Колись, на початку християнства, церковні общини піклувалися про вдів та сиріт, про хворих та бідних. Також і в наш час релігійні ордени та установи майже завжди виконують певну благодійну діяльність.
    •  news image
    • Що таке досконала радість? 08 Листопада 2011

      Рейтинг:

        Погода була жахлива, вечір дуже холодний, дорога з Перуджі в Порціунколу здавалась нескінченною, але весь цей шлях мусили подолати святий Франциск і брат Леоне. Цей ішов попереду, а святий - позаду. Їх шмагали перші північні вітри, їхні ряси були порвані, а від утоми й голоду холоднеча була просто нестерпною. Серед поневірянь хатинки у Санта Марії дельі Анджелі здавалися їм королівськими покоями, і мандрівникам додавала сили думка про братів, які їх чекали, зберігаючи для них кращі шматки вечері і дрова, щоб розпалити вогнище, коли вони повернуться, і мабуть говорили: "Бідолахи, як вони витримують таку погоду? Коли ж вони прийдуть? Чи їх часом ще не видно?" Коли вони повернуться, брати їх обіймуть з ніжністю, властивою духовним братам, що живуть без сім'ї за вибором долі.
    •  news image
    • День пам'яті митрополита Шептицького 01 Листопада 2011

      Рейтинг:

        1 листопада УГКЦ відзначає день пам'яті митрополита Андрея Шептицького, духовного провідника українського народу, політичного діяча, мецената, борця за об'єднання Церкви. Цього дня люди приходять до крипти митрополита у соборі св. Юра у Львові (м. Львів, площа Святого Юра, 5) та просять його молитвами про допомогу.

      Молитви митрополита Андрея Шептицького

      Молитва про Божу Мудрість
      Предвічний Боже, зішли на нас з високого неба Твою Святу Мудрість, просвіти нею наші уми.
      Нехай Божа Мудрість поведе нас дорогами правди, нехай стереже нас від ложі й обману.
      Амінь.
    •  news image
    • Екологічний дороговказ 31 Жовтня 2011

      Рейтинг:

        Зміст та уривки книжки Екологічний дороговказ Володимира Шеремети:
      • Кардинальні чесноти рятують природу.
      • Менше сміття - краще життя.
      • Переваги раціонального теплозбереження.
      • Бережемо воду.
      • Енергозбереження на кухні.
      • Екологічно безпечний посуд.
      • Заощаджуємо на холодильнику.
      • Екологія освітлення.
      • Побутові злодії струму.
      • Зелений офіс для дому.
      • Поради для зеленого прання.
      • Прасуємо, з думкою про природу!
      • Хімія в домі?
      • Який траспорт більш зелений?
      • Екопоради для водія.
      • Екологія та здоровя.
      • В гостях у природи.
      • Бережемо ліс!
      • Не рубай ялинку!
      • Не отруюй повітря!
      • Екологічне маркування
      • Небезпека - в харчовій добавці?
    •  news image
    • Паломницькі святині - Страдч 13 Березня 2011

      Рейтинг:

        Уривок з книжки "Паломницькі святині" Ольги Жаровської: Історія виникнення поселення Страдч пов'язується із появою печерного монастиря (кінець XI - перша половина XIII ст.), який спорудили у скелі серед лісу кілька зайшлих монахів з Києва або з Малої Азії. Тут, у тьмяному світлі серед темноти церковці, заплутаних і довгих кам'яних коридорів, келій та господарських приміщень, які є чи не єдиною збереженою пам'яткою на Західній Україні такого типу скельного монастиря до наших днів, вони провадили чернече життя, сповнене подвигів молитви, посту і впокорення. Поруч із монастирем було поселення, яке користало із розкішних природних угідь – лісу зі звіриною, річки, багатої на рибу. Назвали те поселення Стрілиськами. За легендою ця назва пов'язана з пригодою двох княжих стрільців з недалекого Городка, які полюючи на рись, заблукали серед густого лісу на горі. Побачивши багатство цієї місцини, вони згодом на ній і оселилися, а на самій горі збудували невелику дерев'яну церкву Успення Пресвятої Богородиці.
    •  news image
    • Ваша мова любові1 10 Березня 2011

      Рейтинг:

        Слова підтримки, якісний час, подарунки, вчинки служіння, фізичний доторк - які з них є вашою основною мовою любові? Можливо ви вже знаєте, а можливо - не маєте ані найменшої уяви, яка саме. "Питальник про п'ять мов любови" дозволить вам дізнатися напевне.
    •  news image
    • Про добру тихомирну людину 08 Березня 2011

      Рейтинг:

        Уривок з книжки "Наслідування Христа" Томи Кемпійського: Друга книга, Глава 3 Про добру тихомирну людину Спочатку заведи мир у себе, а тоді зможеш ще й інших заспокоювати. Тихомирна людина більш помічна, ніж та, що дуже вчена. Пристрасна людина навіть добру річ на зле оберне і при тому щось зле гадає. Добра тихомирна людина обертає усе на добре. Хто завів у себе святий спокій, той не підозрює нікого, а хто з будь-чого невдоволений, того постійно тривожать усякі підозри: такий ні сам не має спокою, ні іншим людям не дасть. Він часто таке верзе, чого б не повинен казати, і тим легковажить, що найбільше треба було б йому зробити.
    •  news image
    • Хліб і вода - Декалог їдальні 07 Березня 2011

      Рейтинг:

        Уривок з книжки Хліб і вода (Практичні поради на Піст) Антоніо Джентілі: Перефразувавши відомий вислів, можемо створити таке гасло: "Скажи мені, як ти їси, і я скажу тобі, хто ти". Фактично "те, як ми їмо, набагато важливіше для нашого здоров'я, ніж те, що ми їмо". Не буде зайвим нагадати, що 97% того, чим ми є, становить те, що ми з'їдаємо (ми - результат процесу метаболізму їжі), а тому можна погодитися з твердженням філософа-матеріаліста Людвіга Фейєрбаха (1804 -1872), що людина є тим, що вона їсть. Однак слід додати, що людину формує також те, як вона їсть. А з цього випливає, що цілком правдивим є твердження, що найліпший такий піст, під час якого людина їсть (і фактично нормою є не стриманість, а регулярне споживання їжі), тобто найважливішие - це мудре харчування.
БЛОГЕРИ