Блоги

Тарас Шкамбула

    •  news image
    • "Залишив їхні душі самотніми"...ось це покликання священика?1 02 Грудня 2012

      Рейтинг:

        Сьогодні ми на порозі Нового Року. Залишився ще один місяць – грудень для переходу у щось нове. Ще один місяць залишився для довершення старих справ та до приготування нових. Однак хотів запитати вас: чи можете сказати, що ви добре працювали у Божому Винограднику, чи були добрими жниварями Божих діл у цьому році? Напевне, задумаючись над цим питанням, у кожного в голові пробігають ті справи, які він зробив для побудови Царства Божого. З чим вас вітаю і складаю подяку, що так трудилися заради того, щоб ми, люди, могли глибше черпати пізнання Бога у ваших проповідях, діях, місіях. Однак хочу вас також засмутити. Всього цього замало, ви могли зробити більше. І зможете робити більше. Сьогодення є зматеріалізованим, суєтним, нечистим, повним зла, і я розумію, як вам важко бути слугами Господніми. Проте, хочу вам нагадати велику людину, котра стала Папою – Кароля Войтилу. Важкі часи припали на його служіння. І ми, священики і миряни, повинні черпати ту науку, яку він нам приніс як слуга Господній, і ця наука – любов! Найбільший його заклик до священиків він зробив під час однієї зі своїх проповідей, коли сказав до польських страждальців: «Церква з вами, на вашій стороні». Сьогодні на порозі 2013 року хочу закликати вас бути з нами, на нашій стороні!
    •  news image
    • Щастя – це життя чи вічність? 02 Листопада 2012

      Рейтинг:

        Напевне, кожна людина шукає щастя. В історії людства можна знайти  багато різних прикладів його пошуку. Багато хто шукав його, але так і не зміг знайти. Багато бо думали, що щасливі, однак одиниці відчули постійний його дотик. Люди подавалися на пошуки в різні культури, релігії, оволодівали духовними практиками, медитаціями, подавалися у різні земні захоплення та інше. Та хоча, здавалося б, є вже великий досвід у пошуку щастя, однак на сьогодні ця проблема актуальна, і, гадаю, є ще більшою й глибшою. Для кожної  людини поняття «щастя» – досить різне. Більшість  відносить щастя до категорій на зразок успіху, слави, грошей, людських відносин, хобі, адреналіну, розваг, наркотиків. Однак, де шукати щастя християнину? Думаю, що перш за все потрібно послухати Боже Слово, в якому Ісус говорить: «Люби Господа Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї! Це заповідь перша! А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе! Нема іншої більшої заповіді над оці!» (Мр.12:30-31). Цими словами Ісус ніби хоче запевнити: «Будеш так робити -  будеш щасливий». Та що ж хоче донести до нас Ісус? – ЛЮБОВ!  Подивіться самі, яку саме любов – любов до себе,  до ближніх (коханої людини, рідних і близьких, ворогів й до всіх людей) та  любов до Бога! Ці три важливі нерозривні елементи Любові роблять нас щасливими. Якщо ж приділимо увагу Любові тільки до Бога – будемо нещасливі, так само, якщо тільки любові до себе чи до ближнього.
    •  news image
    • Відчути Бога у своєму серці, або чим є добра справа?1 05 Червня 2012

      Рейтинг:

        «Оці люди – це раби Всевишнього Бога, що вам провіщають дорогу спасіння!» - говорила одна жінка про Павла та Силу, маючи віщунського духа, яка ворожбитством давала великий прибуток (пор. Дії 16:15-19). Здавалося б нічого злого не говорить, однак має злого духа в собі. Її життя сповнене нечистих справ. Проте, люди бачать у цьому тільки добро. Як же часто навіть добропорядні християни  зі своєї немочі звертаються до таких людей, до речі, теж немічних, за допомогою? Думаю, що дуже часто. І як побачити, чи справді людина робить добро? Візьмемо як приклад жінку, яка займається спіритизмом чи магією. З погляду людського ока (підкреслюю − людського!) − нічого поганого: можна приворожити людину, зняти вроки, навпаки наврочити (в межах людського правосуддя), побачити своє «майбутнє»...  навіть у хворобі одержати  на деякий час полегшення. «Що тут поганого? Я  не бачу в цьому чогось поганого», – так говорять багато людей, які ходять до Церкви. Це і не дивно, бо люди, які займаються таким способом діяльності, самі ходять до Церкви. Більше того – вони часто самі спонукають інших ходити до Церкви і послуговуються іменем Божим. Але тут, як з прикладу Святого Письма, «справа рук» нечистих духів.
    •  news image
    • Піст – відновлення гармонії між тілесними та духовними потребами 14 Березня 2012

      Рейтинг:

        Що таке піст? Напевно, кожен пройшов через таке питання у своєму серці... Що це за час для християнина? Думаю, в багатьох був неспокій, коли роздумували над постом, чимало з нас вдавалися в пошуки до книг Біблії і святих отців,  до священиків... Багато християн мають хибне бачення посту. Звісно, тут є досить причин. Думаю, всім відомо, що кожна людина на землі покликана для слави Божої, тим самим, зростаючи у вірі та духовно збагачуючись. Допускаю, це є найбільшим чинником. Кожен на землі має свій рівень духовності, якої досяг, чим вдосконалився. Це його особистий досвід Бога...
    •  news image
    • Божа Любов, або Чи я християнин?4 11 Листопада 2011

      Рейтинг:

        Божа Любов, або Чи я християнин? «Іду на Літургійну службу, як зазвичай, у неділю, беру участь у Святих Тайнах Церкви, все, як годиться  для християнина». Та чи це показник для нього? І чи взагалі можна себе називати християнином в такому вигляді, з таким примітивним життям? Щоб відповісти на це запитання, треба заглибитися глибше: оцінити себе поглядом Бога, просячи Його за дар зцілення від духовної сліпоти,  і побачити свій дар Святого Духа – побожність (тобто, роблю все так, як би це чинив сам Бог, а чи це просто якась там традиція). Напевно всі, які називають себе християнами, чули про Десять Заповідей Божих, але, як відомо мені з власного досвіду, далеко не всі їх знають. Більшість думають: Заповіді потрібно виконувати, більше того, вважають, що то правильно, але не хочуть цього робити, бо для їхнього життя Заповіді – це обмеження у свободі вибору, тобто – «жити на землі вільно». Протягом тривалого часу я запитував себе: чому так є, що це ­– правильне – є забороною для них, а не істинна дорога до Божої Любові? І одного разу Бог промовив до мене під час роздумів над уривком Святого Письма: «Тому, що живуть ще у Старому Завіті. Вони не прийняли Нового Заповіту, який приніс нам Ісус Христос». Тоді я спитав: що саме приніс Ісус? – і отримав відповідь: Заповіді Любові.
    •  news image
    • ОАЗА...Що це таке?1 14 Серпня 2011

      Рейтинг:

        Не так багато в Україні є місць, де  молоде покоління може гарно відпочити, знайти справжніх друзів, розвиваючись при цьому інтелектуально, творчо та духовно. Зараз молоді люди йдуть в бари, клуби і їм подібні заклади, де окрім алкоголю, сигарет, наркотиків та нецензурних слів – вони нічим не збагатяться. Це прикро, але якщо глянути у вічі проблемі, то йдуть вони туди, бо немає більше куди йти. Я живу в селі і бачу, що людям практично байдуже, якими стежками прямують їх діти. Байдуже, бо не можуть дати альтернативи. При чому багатенькі власники наживаються на цьому, бо цей бізнес вельми прибутний. А надавати дітям та молодим людям якийсь розвиток – це великі кошти. Адже щоб розвивати їх, потрібні матеріали та люди, що цим займатимуться – аніматори. Звісно, це не принесе їм ніякого прибутку. З них краще зробити націю наркоманів, які будуть виносити з хати копійку задля алкоголю, сигарет, наркотиків.
    •  news image
    • Стати, одже, досконалим! 11 Серпня 2011

      Рейтинг:

        І сотворив Бог людину на Свій Образ» Бут. 2:27 Хіба це не чудово? Ми, люди, носимо в собі Образ Божий. Що може бути кращим? Ми отримали найбільший дарунок від Творця. Навіть ангели та небесні сили не мають такого «привілею», як це має сама людина. Людина покликана до досконалості, як каже про це святий апостол Павло: «Будьте, отже, досконалі, як і Отець ваш досконалий». Та що означає – мати Образ Божий? Без сумніву, можна знайти якийсь ідеал у християнстві. Та чи буде він досконалим, чи буде він правдивим, чи буде відображати Творця?
    •  
    • Божественна людина чи людиноподібна...1 10 Серпня 2011

      Рейтинг:

        Тілесна людина не приймає того, що від Духа Божого походить;   це глупота для неї, і вона не може його зрозуміти, воно бо оцінюється Духом  I Кор. 2:14 «Я Світло, що на світ прийшов, щоб кожен, хто вірує в Мене, у темряві не зостався» – каже в Євангелії від Івана (12:46) сам Ісус, Який став людиною, жив, відчував, мав певні труднощі, слабкості, навіть неміч – як і кожен з нас. Багато людей думають, що Ісус як Бог ні в чому не мав потреби. Та це не так: Ісус – Людина, котра виходила з непростих ситуацій з фарисеями та книжниками, багатьма тими, що не приймали Його. Часто Він не мав чого їсти чи пити, не раз був змучений від подорожей, гнівався на своїх учнів, що не завжди розуміли Його вчення. З Його великою репутацією «богохульника, який водиться з повіями та грішниками» (так про нього говорила тодішня влада книжників та фарисеїв), був у досить складних ситуаціях навіть з простим народом. Деякі люди, бачивши чуда, які Ісус творив, хотіли Його убити, бо думали, що наче Він від диявола. Однак, незважаючи на всі людські перепитії, Ісус залишався сильною, а головне – людяною людиною, не тільки Богом, а й людиною.
БЛОГЕРИ