Блоги

о. Павло Поточний

Священик УГКЦ Премись-Варшавської Архиєпархії (Польща). Свячення прийняв з рук бл. п. Преосвященішого Владики Юляна Гбура, єпарха Стрийсбкого (колишнього пароха, з його рук прийняв переше св. Причастя). Свячений 12 липня 2007 р. м. Стрий. Люблю читати і слухати доброї музики. Є я постійно в дорозі до Бога, падаю і встаю, біжу і ліниво посуваю кроки в надію що до Нього дійду.
    •  news image
    • Бог є всемогучий 27 Серпня 2012

      Рейтинг:

        Бог є всемогучий і повний благодаті1 1. Правда віри про всемогучість Бога і про Його опіку викликає у нас мішані почуття. З одного боку віримо в неї і тішимося, що є Хтось потужніший, більший за нас, хто стоїть на сторожі життя кожного з нас. Дає нам велике почуття безпеки в житті. А з другого боку, коли чуємо про землетруси, хуртовини, величезні катаклізми природи, або коли нас самих доторкає нещастя, якась хвороба, несприятливі умовини до життя, криза в подружжі, або нещаслива любов, тоді починаємо мати сумніви і ставимо питання, чи дійсно Бог всемогучий? Чи справді має Він контроль над тим, що діється у світі і що діється з людиною? 2. Цей досвід розділяють також автори Катехизму Католицької Церкви, пишучи, що «Віра в Бога, Всемогутнього Отця, випробовується переживанням зла і страждання. Інколи видається, що Бога немає і що Він нездатний запобігти злу» (ККК 272). Однак цей сам Катехизм заохочує нас до віри у всемогутність, бо  «сповідування її має велике значення для нашого життя. Ми віримо, що Божа Всемогутність має універсальний характер, бо Бог усе створив (Пор. Буг. 1, І; Iв. 1,3), усім керує і все може; що вона любляча, бо Бог є нашим Отцем (Пор. Мт. 6, 9.); що вона таємнича, бо лише віра може її пізнати, бо вона «здійснюється в безсиллі» (2 Кор. 12,9) (Пор. 1 Кор. І, 18.)» (ККК 268). Звернімо увагу на євангелію, а саме слова, які говорить Ісус Христос, відповідаючи на питання апостолів, хто може спастися, «У людей це неможливо, Богові – все можливо» (Мт 19, 26). Христос заторкає фундаментальну справу віри, що коли людина доручить Богові своє життя, тобто підпорядкує Його навчанню всі свої сили, тоді з Його, Божою благодаттю зможе дійти до спасіння.
    •  news image
    • Відзначення 65-ліття відходу у вічність Уляни Кравченко 03 Серпня 2012

      Рейтинг:

        Видавництво «Софія», яке рік тому розпочало свою видавничу діяльність у Перемишлі при Інтернет-крамниці з українською духовною літературою – htpp://sofija-net.pl[1], видало вибірку з віршів Уляни Кравченко, здійснену о. Павлом Поточним, п.з. Хресна Дорога, для відзначення 65-ої річниці відходу у вічність перемиської поетеси [2]. Уляна Кравченко за професією була вчителькою вселюдної школи й одночасно талановитою поетесою, яка від 1920 року, маючи 60 років, почала жити у Перемишлі, де й померла 1947 р. на 88-ому році життя. Її поетичні твори відносилися до людського життя-буття, духовно-релігійних почуттів у вірі, надії, любові людини, яка частенько терпить біду й недостачі у щоденному побуті. У ліричних віршах описувала красу рідної країни (напр. цикл  В Бескидах), молодість і кохання (За народними мотивами). На творчість У. Кравченко звернув був особливу увагу Іван Франко, який упорядкував і підготував до друку першу збірку 25-літньої тоді вчительки у 1885 році п.з. Prima vera. Писала вірші для дітей й молоді, її творчість проникало глибоке почуття християнських, релігійних почуттів, які поєднувалися з вірою в краще життя, в перемогу визволення українського народу. Типова радянська антирелігійна критика, у своїх оцінках закидала авторці, що її твори  пройняті містично-релігійними настроями, на яких позначився деякий вплив націоналістичної ідеології (див.: Українська Радянська Енциклопедія. Т. 7. Київ 1962. С. 320). У збірнику її поетичних творів, що був виданий в Торонто 1975 р., поміщено немало творів релігійного змісту й напрямку, з яких о. Павло Поточний зумів вибрати фрагменти поетичного вислову поетеси, які можна було вложити у зміст і сенс придуманого ним циклу п.з. Хресна Дорога. Заголовки цих віршів вже звертають увагу на їх релігійно-християнський та патріотичний зміст: Anno Santo (Святий рік), Осяйна година, Тихо! В найсвятішій Тайні, Се Мати Твоя, Голгофта, з яких о. Павло вибрав відповідні строфи до змісту 14 стацій Хресної Дороги.
    •  news image
    • Іспит совісти 17 Березня 2012

      Рейтинг:

        1. Кожна праця, щоб її добре виконати, вимагає від людини підготовки. Коли її погано виконається, то потрібно зробити висновки, що погано ми зробили, і як це виправити на майбутнє. Життя християнина - це постійна праця над досконалістю і прямування до святости. Ця дорога вистелена також гріхами. Але в пригоді стає нам святе Таїнство Покаяння. Як добре підготовитись до сповіді, щоб була вона добра і принесла належні плоди? Як віднестися до «іспитів совісти», котрі знаходимо в молитовниках? Який є добрий для мене? Що має нас супроводжувати у цій дорозі підготовки? Ці і багато інших питань задають вірні священикові, які шукають помочі на дорозі до доброї сповіді. Багато з нас також журиться за свою сповідь, наповняють нас сумніви, «чи добре я підготовився», інші знеохочуються, кажучи: «Не вмію сповідатися». Є також такі вірні, що через ціле своє життя сповідаються як діти, за вивченою схемою з початкової школи, коли готувалися до першої своєї Сповіді.
    •  news image
    • Святе Таїнство Покаяння 17 Березня 2012

      Рейтинг:

        1. Час Великого посту - це час обнови. У церкві маємо багато засобів щоб відновити свої стосунки з Богом, які ми нарушили через гріх. Бог як Отець, як цей, хто дає життя, хоче щоб кожний з нас був з ним у з'єднанні, бо тільки маючи доступ до джерела життя, яким є Бог, можемо жити. Однак ми від того джерела віддаляємося через гріх. Гріхи є смертельні і повсякденні. Оскільки повсякденні можемо змити ділами милосердія, молитвою, то вже смертельні тобто тяжкі - тільки через Таїнство Примирення – святу сповідь. Важко є визнати свої провини. Тому деякі люди, коли чують про святе Таїнство Примирення, питають, чому маю визнавати свої гріхи перед священиком? Чи не тільки Бог може відпускати гріхи?
    •  news image
    • Чи ти готовий на смерть? 14 Грудня 2011

      Рейтинг:

        Кожний, хто народився, померти мусить, щонайменше у тому тілесному вимірі. Смерть є невід'ємним елементом людського побуту на землі. Щодо часу відходу, то "не знаємо ані дня, ані години". Незнання часу прощання з туземним викликає в людини свого роду напруження, вимушує готовність.
    •  news image
    • Нова євангелізація, а що зі старою?8 27 Жовтня 2011

      Рейтинг:

        Про тему нової євангелізації чуємо вже майже кожного дня. Майже всі діяння Церкви починають бути новою євангелізацією. Чи черговим кроком нової євангелізації буде "нове" Воскресіння Ісуса Христа? Слід поставити питання: що сталося зі старою євангелізацією? В чому вона була погана, чи почали ми щось нового голосити? Хтось може сказати: "Отче, новими методами голосимо правду Церкви". Ну так, новими методами, може я ще надто молодий і не знаю всіх старих методів голошення Божого Слова, але знаю один - СВІДОЦТВО. Бо так сказав Ісус Христос: "Бутьте моїми свідками". Ну так сказав чи ні? Сказав. Ну то голосім по-старому, свідоцтвом.
    •  
    • Молебень до св. Йосифа Обручника 12 Жовтня 2011

      Рейтинг:

      10 жовтня 2011 р. накладом видавництва СОФІЯ побачило світ нове видання - Молебень до св. Йосифа Обручника. Молебень до Святого Йосифа Обручника своєю побудовою і змістом грунтується на Молебені до св. Йосифа, який був упорядкований на правах рукопису та для приватної набожности о. Степаном Гарванко. Молебень отримав дозвіл на друкування Владики Андрея, єпископа українців католиків Саскачевану. Число 148/65, Саскатун, 12 травня 1965 р. Оригінал написаний староцерковнослов'янською мовою. Теперішнє видання усучаснено щодо мови. Також новинкою у цьому виданні є Євангелія, роміщені в кінці Молебня, які розповідають про св. Йосифа. При богослуженнях можна вживати їх замінно. Після Євангелій розміщено фрагмент з Катехизму Української Греко-Католицької Церкви, який розповідає про подружжя, а саме, що «у святому Таїнстві Подружжя Церква благословить покликаних Христом чоловіка і жінку на створення «домашньої Церкви» – християнської сім'ї».
    •  news image
    • Твоя любов безмірна 24 Червня 2011

      Рейтинг:

        О Господи, до Тебе прибігаю окаянний, До Тебе прибігаю безсильний і слабий. Ти моїм пристановищем, Ти моїм заспокоєнням. У тебе мій мир і щастя моє, У Тебе моє спасіння. Ти мене ніколи не покинеш.
    •  news image
    • Минуле і сьогодення - на святкуваннях Владики Юліяна (Вороновського) 10 Травня 2011

      Рейтинг:

        6-7 травня 2011 року Архиєпископ Іван (Мартиняк), Митрополит Перемисько-Варшавський та Владика Володимир (Ющак), єпарх Вроцлавсько-Гданський взяли участь у святкуваннях подвійного ювілею: 75-ліття від Дня народження та 25-ліття з дня єпископської хіротонії Преосвященішого Владики Юліяна Вороновського, першого єпарха Самбірсько-Дрогобицької єпархії. З владиками на святкування прибули о. Богдан Круба, опікун чудотворної ікони Ярославської Божої Матері «Милосердія двері» і настоятель храму Переображення Господнього в Ярославі, а також о. Павло Поточний - віцеканцлер Перемисько-Варшавської архиєпархії.
    •  news image
    • Вічність, кому вона потрібна? 03 Травня 2011

      Рейтинг:

        Велика таємниця дана земній людині, щоб доторкнутись небесного. Чим є це небесне і чому воно таке важливе? Змалку вчимо дітей, що треба бути доброю людиною, щоб піти до неба. В небі живе вічний Бог з яким і ми, якщо на це заслужимо, будемо. Найпростіше богослов'я добра за добро. Однак Пасха Христова є даром нічим не заслуженим. У п'ятницю Христових Страстей слова «Боже прости їм, бо не знають, що чинять» є доказом Божого милосердя. Є доказом дару без жодної вимоги добра, послуху, зберігання чого-небудь. Прости їм, бо не знають, як оці малі нерозумні діти, котрі пробують досягнути щось, що стоїть високо на столі, а замалі ростом. Не все ясне, не все просте і відразу просвічене. Бог обдарував всіх нас розумом, щоб його використовувати. Чи хочу вічності?
    •  news image
    • І омолоділо!!!1 02 Квітня 2011

      Рейтинг:

        03 квітня 2011 р. пройде тиждень від інтронізації нового Глави нашої Церкви Блаженішого Патріарха Святослава. Протягом цього тижня далося відчути "свіжий подих з над Дніпра" (Проповідь Блаженішого Святослава). Кожного дня на багатьох сайтах появляється щораз то нова інформація про Блаженішого, Його зустрічі, Його слова, плани на майбутнє. Оцей "свіжий подих" від минулого тижня розходиться по цілому світі. Надає поштовх до нових дій, ініціатив, до шукання в собі нових сил для голошення Божого Царства. Якось від тижня складається враження, що Церква в новій дійсності, яка відміняє наше життя, відміняє наше думання про самих себе, про наше діяння і заангажування в життя нашої Рідньої. Патріархія черговий раз знайшла своє підтвердження, свій образ в особі Аксіос Патріарха Святослава. Дай Боже щоб "свіжий подих з над Дніпра" ніколи не устав.
    •  news image
    • Б. п. Владиці Юліяну1 26 Березня 2011

      Рейтинг:

        Незабутнім лишиться день екзамену до першої Сповіді і Причастя, коли, був малим семилітнім хлопцем, переляканим екзаменом. Тодішній отець Юліян зі своєю строгістю, але великою любов'ю приймав визнання віри. На той час бачив о. Юліяна строгим і вимогливим, але всі інші говорили про Нього тільки добре і з належною пошаною. Це незабутнє. По роках, коли прийшов час свячень, нагадався ще один момент з Пєнєнжна, це мусіло бути перед екзаменом до Причастя, бо після Причастя почав я служити біля престолу. Подія мала місце в часі хрестин, при тетр{jcomments on}аподі, Отцю Юліяну випав з молитовника образок, я його підніс і подав отцю. Він взяв, погладив по голові і сказав: "Ти певно будеш священиком". Може і це було сказано от так, без жодного переконання, але коли Владика Юліян накладав руки на мою голову по 20 - роках, пророцтво пригадалося. Що сказав, то і довершив. Вдячний Богові за зустріч і дари Святих Тайн. Преосвященніший Владико Юліяне, спочивайте в мирі.
      Вічная Вам пам'ять
    •  news image
    • Метод катехизації?... Який?1 23 Березня 2011

      Рейтинг:

        Добрий метод катехизації. Чи такий існує? Яким способом передавати молоді Євангеліє, щоб це мало "ефект"? А що це - євангельський ефект, як його побачити? Коли і де є міра катехизації? Праця вчителя спрямована на те, щоб у конкретний час отримати відповідний ефект. В шкільних умовах це екзамени при закінченні одного з етапів навчання - початкової школи, гімназії чи ліцею. Це свого роду мірило праці не тільки учнів, але і вчителів. Чи мірою праці катехитів та учнів є знання на екзамені перед причастям, чи, може, перед вінчанням, а, може, ще в іншому моменті життя людини? Напевно ні.
БЛОГЕРИ