Блоги

о.Роман Гринів

    •  news image
    • Серед цього світу 10 Березня 2012

      Рейтинг:

        Серед цього світу, бурхливого моря,
      В котрім зазнаю я і смутку, і горя
      Я ходжу сумую
      І серцем прямую
      До щастя, до правди, спокою душі. І де знайти зможу це щастя правдиве,
      Щоби вспокоїти життя це бурхливе?
      Марний світ дочасний,
      З природи нещасний, -
      Даремно шукати в нім щастя душі.
    •  news image
    • Вже осінь1 03 Вересня 2011

      Рейтинг:

        Вже осінь. Пора, коли найкраще рахувати курчат. А ще осінь є суддею літа, адже оцінює, наскільки найспекотніша пора року приклалася до наповнення наших комор дарами природи. Літо, у свою чергу, виступає суддею весни. Воно бере до уваги той завдаток квітучої весни, ту можливість багатьох Божих рослин дати добрий плід. Осінь – це, загалом, пора пізнання. Це твердження випливає з роздумів над Святим Письмом: “…по їхніх плодах ви пізнаєте їх!” (Мт. 7, 20). Дуже вдало хтось підмітив подібність пір року до періодів життя людини. Тому знаємо, що осінь відповідає особі, яка є на схилі літ. Саме в цей період людина може втішатися здобутим життєвим досвідом. І це добре, якщо той досвід наштовхував людину на чинення добрих діл. Добре, коли можемо втішатися вінцем Божого творіння – людиною, яка приносить добрий плід. Тоді осінь людського життя є золотою і прекрасною порою.
    •  
    • Божа любов - надія грішників1 30 Травня 2011

      Рейтинг:

      Якщо любов, аби пробудитися в людському серці, потребує споглядання краси чи доброти, - то Бог цього не потребує. Його любов – цілком іншої природи. Справді, непривабливий вигляд творіння викликає в Бога любов, а Його любов творить цю "привабливість", красу, доброту в істоті, яку Він любить. Грішники, якими ми є, зневірюються, втративши моральну красу. Це коштує нам поваги з боку інших людей і передусім самих себе, і ми гадаємо, що Бог також відвернувся від нас. Так, немов досі Його любов давалася нам за наші чесноти. Так, немов людина є спроможною здобути Його повагу, розбудити Його серце.
    •  news image
    • "А Боже ім'я не можна згадувати ввечері"... 09 Травня 2011

      Рейтинг:

        Сутеніло. Священик, якого недавно призначили на нову парафію, проходився її чепурними вулицями, прямуючи до резиденції. На своєму шляху зустрів двійко хлопчаків, які про щось жваво сперечалися. Бажаючи втрутитись у їхню суперечку, духовний наставник гукнув до них: «А про що ви так перечитесь?» Хлопці, угледівши священика, припинили свою жваву балаканину, вирішили чемно привітатися: «Добрий вечір!» Вечір і справді був добрим, тому на фоні такого добра це вітання здавалось доречним. Проте священик, бажаючи перевірити для себе одну річ, спитався хлопців: «А чому це ви ввечері кажете таке вітання, а вдень говорите: Слава Ісусу Христу!»
    •  news image
    • Золота середина3 05 Травня 2011

      Рейтинг:

        Ми знаємо про марноту і минущість світу і всіх речей, що є в ньому. Тому ці речі, якщо вони не ведуть нас до спасіння, не мають великої ваги у нашому житті. І такою ж думкою сповняється людина, коли читає Святе Письмо. З іншого боку можемо натрапити на міркування, що проливають світло на турботливе ставлення до речей цього світу і затрати для їх здобуття – працю. Цікаво з цього приводу висловилася блаженна мати Тереза: «Навіть тоді, коли наші найбільші старання закінчуються невдачею, важливо, щоб це були найкращі старання, на які можемо спромогтися». Бачимо два погляди, які тавровані суперечністю між собою. Визнання за марноту речей цього світу чи восхваляння земної праці часто поєднюються у християнстві. Тож на допомогу приходить Святе Письмо зі своєю унікальною спроможністю поєднювати непоєднане. У цій Книзі книг знаходимо цитати, які розряджують напружене незрозумілістю дане питання. В особливіший спосіб допомагає нам у цьому ап. Павло, який висловлюється: «Маємо діяти, ніби не діючи; працювати, ніби не працюючи» (І Кор. 7, 29). Отож Святе Письмо закликає нас до золотої середини, позбуваючись прив'язань цього світу з одного боку, і ледарства – з іншого (2 Сол. 3, 11).
БЛОГЕРИ