Статті

Чи сумісні теорія Дарвіна і Біблія
10 Жовтня 2015

Рейтинг:

Чи сумісні теорія Дарвіна і Біблія

Папа Іван Павло II писав, що контрасти між віровченням і науковою теорією, приймаючої гіпотезу еволюції, не є нездоланними, оскільки деякі положення поділяються обома сторонами

    •  news image
    • Де шукати рецепт здоров'я?1 08 Жовтня 2015

      Рейтинг:

      EXCLUSIVE ARTICLES Твоє щастя залежить від тебе, твій успіх залежить від тебе. Часто чуємо такі мотиваційні твердження. Продовжуючи цей ланцюжок, можемо узагальнити: усе «твоє» залежить від твого здоров’я, точніше від того, як ти його бережеш
    •  news image
    • Відпусти мій народ! 23 Січня 2015

      Рейтинг:

      Уривок із першої частини конспекту лекцій "Розповіді про Святе Письмо Старий Завіт. Книги Буття і Виходу" ректора Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ, доктора богослов'я о. Мирона Бендика.
    •  news image
    • Досвід, який веде до успіху в Бозі 16 Жовтня 2014

      Рейтинг:

      У Євангелії від Луки 5:1-11 ми можемо дивуватись Божій величності і ще раз переконатися у людській немічності. Тут, у зустрічі недосконалої людини з досконалим Богом, пізнається велика різниця між тим, що може Бог і що можемо ми, люди.
    •  news image
    • Якщо будемо довіряти Богові і вірити Йому, тоді… 05 Жовтня 2014

      Рейтинг:

      Дорогі браття і сестри, ми читаємо історію про жінку-матір (Євангелія від Матея 15:21-28) і розуміємо настільки була делікатна ситуація, в якій вирішувалась подальша доля дівчини, опанованої злим духом. Це правда, що жінка потребувала допомоги у зціленні її дочки, і правда, що були причини не відразу задовольнити її прохання. Хтось зауважує дивну поведінку Спасителя, бо перед потребуючою людиною вдає ніби не чує. Хіба Він не мав співчуття?
    •  news image
    • Така історія 18 Листопада 2013

      Рейтинг:

      Хоча вже дуже багато часу минуло від того дня, але ця історія ще і дотепер жваво коментується. Тоді, коли відбулася, викликала сильну реакцію та суперечки. Зрештою, люди, про яких ця історія, були дуже добре знані в цілому місті і не тільки. З часом навколо неї утворилося багато міфів та легенд. Варто хіба її ще раз розповісти, але докладно і з деталями.
    •  news image
    • "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа" 24 Червня 2013

      Рейтинг:

      “А одинадцять учнів пішли в Галилею на гору, куди їм Ісус призначив. Побачивши його, вони вклонилися йому; а деякі сумнівалися. Ісус же приступив і промовив до них: “Дана мені всяка влада на небі й на землі. Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку”. (Мт. 28, 16-20).
    •  news image
    • Друг - це той, хто приходить, щоб розділити страхи, проблеми і труднощі, - Коментар Євангелія на Неділю розслабленого 26 Травня 2013

      Рейтинг:

      Ісус звертається до нього своїм словом: “Бажаєш одужати?”... Вистачило одного простого і наївного питання, щоб наблизити два світи, аж до зустрічі між ними, щоб вирвати хворого із його ізольованості і дати йому можливість ходити, тобто іти на зустріч іншим. Ось на що спроможна справжня дружба! Дійсно, як це показав Ісус, друг - це той, хто приходить, хто наближається, щоб нахилитися над іншим, щоб говорити до нього і розділити з ним, як братом-сестрою, його страхи, проблеми і труднощі.
    •  news image
    • Якби ви любили Мене, то ви б тішилися 07 Травня 2013

      Рейтинг:

      Духовне життя - це постійний рух, приплив і відплив. І це ж стосується наших людських взаємин, взаємин з людьми, яких ми любимо. Справжня любов передбачає свободу, дає особі, яку любимо, простір бути самостійною особистістю. Тому Христос каже апостолам: «Якби ви любили Мене, то ви б тішилися, що Я йду до Отця».
    •  news image
    • Про фарисеїв, Понтія Пилата та Страсті Христові 04 Травня 2013

      Рейтинг:

      Страсті Христові й містерію Воскресіння кожен переживає по-своєму, залежно від глибини віри, духовного й життєвого досвіду. Поза тим, вони є невичерпним джерелом творчого натхнення, оригінальних інтерпретацій дійових осіб і подій, що передували хресній смерті і воскресінню Господа. Розглянути деякі моменти страсних днів, тогочасні реалії – хто такі фарисей, садукеї, зилоти і сікарії, що таке Синедріон та яким було тогочасне релігійне життя ізраїльського народу – допоможе нам доктор біблійного богослов’я, викладач УКУ о. Тарас Барщевський.
    •  news image
    • Світло нашого розуму 20 Січня 2013

      Рейтинг:

      «Народ, що в темноті сидів, світло велике побачив, а тим, хто сидів у країні смертельної тіні, засяяло світло» (Мт. 4.16).
    •  news image
    • Гідний приклад виконання Господньої волі 13 Січня 2013

      Рейтинг:

      Текст євангельського уривку (Мт 2:13-23) повний пояснення пророцтв про народженого Месію та подій, пов'язаних із Ним. Відразу після народження Спасителя цар Ірод переслідує і хоче вбити Його, аби народжений пророкований цар, як він мислив, не зайняв його місця. Обручник Йосиф, попереджений через ангела у сні, втікає з Ісусом та Марією до Єгипту, і в такий спосіб виконується пророкування Осії: "з Єгипту покликав я мого сина" (Ос 11, 1). Це попередження у сні для обручника Йосифа можемо порівняти із різними снами, що їх мав Йосиф, син Якова, котрого брати продали до Єгипту, а він став рятунком від голоду і для єгиптян, і для своїх братів з родинами.
    •  news image
    • Господь дає багатства, щоб ними ділитися, - владика Ігор Возьняк 30 Грудня 2012

      Рейтинг:

      Святий апостол і євангелист Лука, подібно, як інші євангелисти-синоптики, описує дуже важливу зустріч Ісуса Христа і багатого юнака. Святитель Іван Золотоустий вважає, що запитання молодого чоловіка про збереження заповідей не було хитре й підступне, він радше називає його "грошолюбом і невільником багатства" (Бесіда 63 на Матея). Молодий чоловік цікавився спасінням, вірив у вічне життя, але не тільки це – він виконував заповіді Божі від дитячого віку.
    •  news image
    • Найкоротша дорога до Неба або Що таке диво? 23 Грудня 2012

      Рейтинг:

      Часто в нашому часі, наповненому технікою, знаннями, інформацією, тисячолітнім людським досвідом, ми чуємо слова, що "див не буває". Так говорять і думають і невіруючі і віруючі люди, навіть не усвідомлюючи внутрішнього змісту такої життєвої позиції. А це означає, що людина в своєму житті надіється тільки на власні сили, на власні знання чи здобутки, в цей момент підсвідомо виганяючи Бога зі свого життя, тобто не залишаючи Богові місця на Його дію чи вплив у конкретній життєвій ситуації. З другої сторони, все-таки часто ми вживаємо слово "чудо" – "чудом врятувався", "чудом оздоровився". Власне, поняття "чудо" – це є Божа дія в конкретному житті конкретної людини, держави чи народу.
    •  news image
    • Ми на те й люди, щоб дивитися на зоряне небо, на безмежний простір, - владика Ігор Возьняк 16 Грудня 2012

      Рейтинг:

      Святий Єфрем Сирійський писав: "Віддаю поклін вашому життю, христолюбці, тому що воно наповнене благої відваги, але не має вартості моє власне життя, тому що ні на що не потрібне. Віддаю поклін вам, дорогі; своїм праведним життям ви заслужили любов Бога. Але хто за мною буде проливати сльози, котрий роздратував Бога своїми мирськими справами?".
    •  news image
    • Закон без любові - лише набір словосполучень, - отець Олег Кобель2 09 Грудня 2012

      Рейтинг:

      Для кожної людини, яка стоїть у храмі на Божественній Літургії є важливо не лише брати участь у спільнотній молитві,  а й брати участь у слуханні Слова Божого. Кожен, хто слухає, чує голос священика, який читає Євангеліє, але вслухається в слова, сказані Христом. Хто вслухається в Боже Слово, завжди віднайде щось для себе особисто. І часом собі в цьому дуже болісно признатись, але все, з чим до нас звертається Господь, має на меті нас постійно міняти, переображувати в дітей Божих та позбуватися баласту гріха та байдужості, що придавлює та черствить наше серце.
    •  news image
    • Позбутися ілюзій, не впадаючи у паніку 02 Грудня 2012

      Рейтинг:

      Дорогі брати і сестри! Мало над якою притчею може сучасна людина замислитися так глибоко, як над притчею про безумного багача (Лк. 12:16-21). Сам багач спочатку здається нам цілком симпатичною людиною. І якби не було останніх слів, як би ми зрозуміли, за що його засуджувати? Він не крав, не вбивав, чесно працював, збираючи у свої житниці те, що вродило на його полях. Хіба ж і ми не чинимо так само? Чому ж раптом він називається безумним? І ось Христос пояснює нам все цією останньою фразою: «Так буває і з тим, хто збирає для себе, та не багатіє в Бога» (Лк. 12:21). Ці слова – «багатіти в Бога» – є ключем до всього!
    •  news image
    • Любити Бога і ближнього або Милосердний самарянин як взірець любові 25 Листопада 2012

      Рейтинг:

      Господь Ісус Христос розповів притчу про милосердного самарянина, тим самим демонструючи нам, які саме люди трапляються на шляху людини. Це можуть бути грабіжники, вбивці, злодії, які кожного моменту сподіваються на здобич. Головна діюча особа притчі - чоловік, який подорожує з Єрусалиму до Єрихону, на якого нападають розбійники і лишають ледь живого.
    •  news image
    • Диво стається тоді, коли ми віримо! 18 Листопада 2012

      Рейтинг:

      Сьогоднішнє євангельське читання нам розповідає про два великі чуда нашого Спасителя: про зцілення жінки, якій жодні людські сили, ніяке людське знання, ніяка добра воля людей не могли допомогти; і про те, як у відповідь на благання батьків, у відповідь на їх скорботу і тугу Господь повернув назад до земного життя молоду дівчину.
    •  news image
    • Бути вільним 11 Листопада 2012

      Рейтинг:

      Цікаво, яка була б наша реакція, коли б ми, прибувши, наприклад, на місце відпочинку, раптом побачили, що до нас наближається гола, побита, покалічена людина з розірваними ланцюгами на руках, а до того ще й з несамовитим криком та претензіями?
    •  news image
    • Раби - не ми (продовження) 08 Листопада 2012

      Рейтинг:

      Протягом всієї 2000-літньої історії Церкви християни називають себе «рабами Божими». У Євангелії багато притч, де Христос називає так Своїх послідовників, та й самі вони ані трохи не обурюються таким принизливим найменуванням. То чому релігія любові проповідує рабство? Рабство любові...
    •  news image
    • Вийти за межі власного "я" або Очима Божого милосердя 04 Листопада 2012

      Рейтинг:

      Ісус – єдина Людина, яка воскресла із мертвих, і сьогодні Він сам промовляє до нас у цій притчі. Не зважаймо на обставини притчі, які відповідали реаліям тогочасного юдаїзму, і звернімося до центральної вершини, з якої вимальовується все наше життя, – до вершини нашого погляду на ближніх.
    •  news image
    • Слухати і виконувати 28 Жовтня 2012

      Рейтинг:

      Дорогі браття і сестри у Христі, об'єднані у Божому слові, слухаємо цю притчу кожного року, але зустрічаємо її щодня. Адже наш Бог не є "недільний" Бог, тобто, Він не діє лише в неділю, як це декому здається. Наш Бог не є "храмовий", тобто, що Він знаходиться не тільки в храмі, як це декому здається.
    •  news image
    • Важливо погодитися, щоб Бог торкнувся нашого серця, - Жан Корбон 21 Жовтня 2012

      Рейтинг:

      Проповідь на 20-ту неділю по Зісланні Святого Духа (Лука 7, 11–16 - Син удови з Наїну). Навколо нас панує замішання, ми уражені різноманітними психозами або ризикуємо захворіти ними. Ісус же у євангельській події простий і прямий. Сьогодні йдеться про Нього і про нас, про наше майбутнє в Ньому, про наше воскресення, одно слово, як би вам це не було дивно, про Церкву.
    •  news image
    • Молитися чи працювати - що краще? 14 Жовтня 2012

      Рейтинг:

      «Була ж у неї сестра, що звалася Марія; ця, сівши в ногах Господа, слухала його слова». Так сідали учні перед учителем, як напр. признається ап. Павло, що він був «вихований при ногах Гамалиїла, навчений докладно батьківського закону» (Ді. 22, 3). Отож, Ісус – це Учитель, а Марія – його учениця, що є великою новістю на тодішні часи, бо старозавітні законовчителі як дітям, так і жінкам не тлумачили закону, вважаючи це втратою часу. Ісус Христос же не погорджує зайти додому цих жінок та засісти з ними до столу, однак той час Він використовує, щоб їх повчати.
    •  news image
    • Раби - не ми? 10 Жовтня 2012

      Рейтинг:

      Протягом всієї 2000-літньої історії Церкви християни називають себе «рабами Божими». У Євангелії багато притч, де Христос називає так Своїх послідовників, та й самі вони ані трохи не обурюються таким принизливим найменуванням. То чому релігія любові проповідує рабство?
    •  news image
    • Чи дійшов до нас оригінал Біблії? 08 Липня 2012

      Рейтинг:

      Часто можна почути, що християнське Писання зіпсовано: оригінал, мовляв, до нас не дійшов, Ісус у свій час проповідував одне, а його учні (перш за все Павло) додали до його проповіді щось своє, інше. Та й преса періодично повідомляє про знахідку якого-небудь чергового «сенсаційного» документа, що подає євангельську історію у цілком іншому світлі... Тож чи є у нас справжній текст Святого Письма? Оригінал чи копія?
    •  news image
    • Археологи підтверджують, що Біблія – не вигадка 01 Липня 2012

      Рейтинг:

      «Результати нещодавніх археологічних розкопок підтверджують історичну правдивість Святого Письма. Недавно було знайдено печатку, на якій вказано назву міста Вифлеєм і яка була виготовлена близько 2700 років тому», – про це в інтерв'ю для Vatican Insider розповів Сімоне Вентуріні, біблійний експерт та письменник, дослідник Секретних архівів Ватикану та професор біблійних наук у Папському університеті Святого Хреста. Ізраїльські археологи знайшли печатку, яка містить найдавнішу згадку про місто Вифлеєм. Її вік становить близько 2700 років. «У Біблії згадується місто Вифлеєм. Тепер маємо доказ того, що в ті часи місто вже існувало», – заявляє ізраїльський археолог Елі Шукрон. Печатку довжиною 1,5 см було знайдено в місті Давида, на території, розташованій одразу за стінами Єрусалиму, де, як вважають, цар Давид збудував свій замок.
    •  news image
    • Про що думав Господь на Таємній Вечері? 29 Квітня 2012

      Рейтинг:

      Досить часто ми згадуємо Вечерю Господню із Своїми учнями. Але чи задумувались про те, про що ж думав Ісус Христос під час цієї вечері? Євангелист Матвій описує усю трудність моменту та важкість думок:
      Під час вечері Він думав про те, що один із учнів видасть Його (Мт. 26:21)....
      Далі Ісус Христос озвучує думки, що усі учні спокусяться та розпорошаться (Мт. 26:31)...
      Господь розумів, що гучна заява Петра та інших учнів, що вони підуть із Ним навіть на смерть, "не вартує виїденого яйця"... (Мт. 26:34-35)
      Коли вийшли зі горниці, Господь сумував і тужив. Смертельним сумом була обгорнута Його душа... (Мт. 26:37-38)
Сторінка:123
Читають
No articles
Коментують
No articles