Послання Святішого Отця Венедикта XVI з нагоди XXІV Світового Дня Молоді - 2009 р.

21.10.201009:43 «Ми поклали нашу надію на живого Бога» (1 Тм 4,10)   Дорогі друзі   У наступну Вербну Неділю ми відзначатимемо, на єпархіальному рівні, XXIV Всесвітній День Молоді. Тоді як ми готуємося до цього щорічного свята, я знов пригадую, з глибокою подякою до Господа про зустріч, яка відбулася в Сіднеї в липні минулого року: про цю незабутню зустріч,  під час якої Святий Дух відновив життя дуже багатьох молодих людей, що з'їхалися зі всього світу. Радість свята і духовне натхнення, пережиті, в ті дні стали красномовним знаком присутності Духу Христа. А зараз ми очікуємо міжнародну зустріч, яка відбудеться в Мадриді в 2011 році на тему апостола Павла: "Вкорінені і укріплені в Христі, міцні у вірі" (пор. Кол 2,7). З нагоди цієї всесвітньої зустрічі пропоную разом пройти підготовчий шлях, роздумуючи в 2009 році над твердженням св. Павла: «Ми поклали нашу надію на живого Бога» (1 Тм 4,10), а в 2010 році над питанням багатого юнака до  Ісуса: " Учителю благий! Що мені робити, щоб успадкувати життя вічне? " (Мк 10,17).


Юність, час надії

У Сіднеї наша увага була зосереджена на тому, що Святий Дух говорить сьогодні віруючим, а особливо вам, дорогі юнаки і дівчата.  Під час завершальної Літургії я закликав вас дозволити Йому сформувати вас, щоб ви були посланцями божественної любові, здатними побудувати майбутнє надії для всього людства. Питання надії, дійсно стоїть в центрі нашого життя і нашої християнської місії, особливо в сучасну епоху. Ми всі відчуваємо потребу в надії, але не в будь-якій надії, а в такій надії, яка була б міцною і правдивою, як я підкреслив в енцикліці  Spe salvi. Юність - це особливий час надій, оскільки вона дивиться в майбутнє з безліччю очікувань. Молодь живе ідеалами, мріями і задумами; юність - це час вирішального вибору на все життя що залишилося. І, можливо, також тому вона є тим часом життя, коли перед людиною виникають наполегливі питання про головне: навіщо я народився? Який сенс має життя? Що буде з моїм життям? А також: як досягти щастя? Чому існують страждання, хвороба і смерть? Чи є щось по той бік смерті? Ці питання стають настирливими, коли доводиться стикатися з перешкодами, які іноді здаються непоборними: труднощі в навчанні, відсутність роботи, непорозуміння в сім'ї, криза в дружніх взаєминах або в створенні сім'ї, хвороби або інвалідність, відсутність необхідних засобів як наслідок нинішньої поширеної економічної і соціальної кризи. Тоді ми задаємо питанням: де черпати надію і як зберігати живим в серці її вогонь?

У пошуках "великої надії"

Досвід показує, що особистих якостей і матеріальних благ недостатньо, щоб забезпечити ту надію, в постійних пошуках якої знаходиться людина. Як я писав у вищезгаданій енцикліці Spe salvi, політика, наука, техніка, економіка і будь-який інший матеріальний ресурс самі по собі недостатні, щоб дати  велику надію, до якої ми всі прагнемо. "Цією надією може бути тільки Бог, який охоплює всесвіт, Який може запропонувати нам і подарувати те, чого ми самі не можемо досягти" (п. 31). От чому одним з головних наслідків забуття Бога є очевидна розгубленість, яку спостерігаємо в наших суспільствах, приводячи до самотності і насильства, до незадоволеності і втрати довіри, що нерідко виливаються у відчай. У зв'язку з цим чіткий і могутній заклик виходить до нас від Слова Божого: "Так говорить Господь: Проклятий той чоловік, що надію кладе на людину, і  покладає на тіло свою силу а від Господа серце його відступає! Він, мов та билина у степу без листя, неспроможна бачити добра, коли воно надходить, і живе на сухих місцях пустині, на землі солоній та безлюдній..." (Єр 17,5-6).

Криза надії легше вражає нові покоління, які в соціально-культурних контекстах позбавлені твердих переконань, цінностей, міцних орієнтирів, вони стикаються з труднощами, які здаються вищими за їхні сили. Мої дорогі друзі, я маю на увазі багато ваших однолітків, поранених життям; обумовлених незрілістю особи, яка часто є наслідком відсутності довірливих відносин в сім'ї, серйозних прогалин у вихованні, а також негативного травматичного життєвого досвіду. Для деяких - і таких, на жаль, немало, - майже неминучим виходом з цієї ситуації є відчуження і втеча назустріч способу життя, пов'язаному з ризиком і насильством, залежністю від наркотиків і алкоголю і безліччю інших форм молодіжних проблем. Проте, навіть в тих, хто опиняється у важкому становищі через те, що наслідував поради "поганих вчителів", не згасає бажання дійсної любові і справжнього щастя. Але як проповідувати надію цим молодим людям? Ми знаємо, що людина знаходить свою справжню реалізацію тільки в Бозі. Тому першорядним зобов'язанням, що стосується всіх нас, є нова євангелізація, яка допоможе новим поколінням відкрити для себе дійсне обличчя Бога, Який є Любов. До вас, дорогі хлопці і дівчата, що знаходитесь у пошуках міцної надії, я звертаю ті ж самі слова, який св. Павло адресував переслідуваним християнам в тодішньому Римі: "Бог же надії нехай вас наповнить усякою радістю й миром у вірі, щоб ви збагатились надією, силою Духа Святого!" (1 Рим 15,13).  Під час цього ювілейного року, присвяченого Апостолові язичників з нагоди 2000-ліття його народження, ми вчимося у нього бути достовірними свідками християнської надії.

Св. Павло, свідок надії

Будучи зануреним в труднощі і випробування різного роду, Павло написав своєму вірному учневі Тимотею: «Ми поклали нашу надію на живого Бога» (1 Тм 4,10). Як народилася в нім ця надія? Щоб відповісти на це питання, слід виходити з його зустрічі з Воскреслим  Ісусом на шляху до Дамаску. Тоді Савло був молодим, як ви, йому було приблизно двадцять - двадцять п'ять років, він був послідовником Мойсеєвого Закону, повним рішучості боротися всіма засобами з тими, кого він вважав ворогами Бога (пор. Ді 9,1). Йдучи до Дамаску, щоб схопити послідовників Христа, він був засліплений таємничим світлом і почув, як хтось кличе його по імені: "Савле, Савле! Чому ти переслідеєш Мене?". Впавши на землю, він запитав: "Хто Ти, Господи?". І цей голос відповів: "Я – Ісус, що його ти переслідуєш!" (пор. Ді 9,3-5). Після тієї зустрічі життя Павла радикально змінилося: він прийняв Хрещення і став апостолом Євангелія. На дорозі до Дамаску він був духовно переображений божественною любов'ю, з якою він зустрівся особисто в  Ісусі Христі. Одного разу Павло  напише: "А що живу тепер у тілі, то живу вірою в Божого Сина, який полюбив мене і видав себе за мене" (Гал 2,20). Тобто, з гонителя він перетворився на свідка і місіонера; він заснував християнські спільноти в Малій Азії і в Греції, пройшовши тисячі кілометрів і стикаючись зі всякого роду труднощами, аж до мученицької смерті в Римі. Все це - з любові до Христа.

Велика надія - в Христі

Для Павла надія - це не тільки ідеал або відчуття, але жива людина:  Ісус Христос, Син Божий. Глибоко пройнятий цією впевненістю, він зможе написати Тимотею: «Ми поклали нашу надію на живого Бога» (1 Тм 4,10). "Живий Бог" - це воскреслий і присутній в світі Христос. Саме Він є справжньою надією: Христос, що живе з нами і в нас, і що закликає нас стати причасниками Його вічного життя. Якщо ми не самотні, якщо Він з нами, чого нам боятися? Отже, надія християнина полягає в тому, щоб бажати "Царства Небесного і вічного життя,  покладаючи нашу надію на обітницю Христа, і спираючись не на свої власні сили, але на підтримку благодаті Святого Духа " (Катехизм Католицької Церкви, 1817).

Шлях до великої наді

Так як одного разу Він зустрів молодого Павла,  Ісус бажає також зустрітися з кожним з вас, дорогі юнаки і дівчата. Та до того, як це стане нашим бажанням, цієї зустрічі пристрасно бажає Христос. Але хтось може запитати мене: як я можу зустрітися з Ним сьогодні? Або, швидше: яким чином Він наближається до мене? Церква вчить, що вже саме бажання зустріти Господа є плодом Його благодаті. Коли в молитві ми виражаємо свою віру, то вже зустрічаємо Його, оскільки Він дарує Себе нам. Щира молитва відкриває  людське серце, щоб прийняти Христа, як пояснює св. Августин: "Господь Бог наш бажає, щоб в молитвах виявлялося наше бажання до тієї міри, щоб ми ставали здатними приймати те, що Він має намір нам дати " (Листи 130,8,17). Молитва - це дар Духа, що робить нас чоловіками і жінками надії, а молитися - це означає тримати світ відкритим для Бога (пор. енцикліка Spe salvi, 34).

Дайте місце молитві в своєму житті! Молитися одному чудово, а ще краще і корисніше молитися разом, оскільки Господь запевнив нас у тому, що присутній там, де двоє або троє зібралися в ім'я Його (пор. Мт 18,20). Є багато способів, щоб ближче познайомитися з Ним; існують різні набожності, групи і рухи, зустрічі і курси, щоб навчитися молитися і зрости таким чином, в досвіді віри. Беріть участь в Літургії у ваших парафіях і живіться Словом Божим і активною участю в Таїнствах. Як ви знаєте, вершиною і самою суттю життя і місії кожного віруючого і кожної християнської спільноти є  Пресвята Євхаристія, таїнство спасіння, в якому присутній Христос і дарує як духовну поживу Своє Тіло і Кров заради нашого вічного життя. Це справді незбагненна тайна! Навколо Євхаристії народжується і росте Церква, велика християнська сім'я, в яку входять через Хрещення і постійно оновлюють себе завдяки таїнству Примирення (Тайні Сповіді). Потім охрещені утверджуються Святим Духом через Миропомазання, щоб жити як справжні друзі і свідки Христа; тоді як таїнства Священства і Шлюбу дають можливість виконувати апостольські завдання в Церкві і в світі. Нарешті, Єлеопомазання хворих дає нам відчути божественну утіху в  часі хвороби і страждання.

Діяти відповідно до християнської надії

Якщо ви живитесь Христом, дорогі хлопці і дівчата, і живете зануреними в Нього, як апостол Павло, то не можете не говорити про Нього і не дозволити дізнатися і полюбити його, багатьом іншим вашим друзям і ровесникам. Ставши Його вірними учнями, ви зможете сприяти утворенню християнських спільнот, пройнятих любов'ю, подібно до тих, про які мовиться в книзі Діянь Апостолів. Церква розраховує на вас в цій складній місії: хай вас не лякають труднощі і випробування, з якими  ви зустрічаєтеся. Будьте терплячі і старанні, долаючи природне прагнення молодих – до поспіху, і до того щоб мати все і одразу.

Дорогі друзі, свідчіть про Воскреслого так, як це робив апостол Павло! Допомагайте зустріти Його тим з ваших однолітків і дорослих, хто знаходиться в пошуку "великої надії", яка  б надала сенс їх існуванню. Якщо  Ісус став вашою надією, скажіть про це також іншим радісно,  через ваш духовний, апостольський і соціальний обов’язок. Маючи в собі Христа, після того, як ви вклали в Нього всю свою віру і віддали Йому всю свою довіру, поширюйте цю надію навколо себе. Приймайте такі рішення, в яких виявлялася б ваша віра; покажіть, що ви розумієте підступність ідолопоклонства грошам, матеріальним благам, кар'єрі і успіху, і не дозволяйте захопити себе цим фальшивим химерам. Не піддайтеся логіці егоїстичного інтересу, але плекайте в собі любов до ближнього, і прагніть поставити себе і свої людські і професійні здібності на служіння загального блага "завжди готові дати відповідь кожному, хто у вас вимагає справоздання про вашу надію" (1 Пт 3,15). Правдивий християнин ніколи не впадає в розпуку, навіть якщо йому доводиться стикатися з різного роду випробуваннями, оскільки секрет його радості і миру полягає у присутності Христа.

Марія - Мати Надії

Прикладом цього шляху апостольського життя, післаництва і служіння, хай буде для вас святий апостол Павло, що живив своє життя постійною вірою і надією, за прикладом Аврама, про якого апостол пише в своєму посланні до римлян: "Він, проти надії надіявшись, повірив, що стане батьком багатьох народів" (Рим 4,18). Слідами пророків і святих всіх часів,  ми продовжуємо йти до здійснення Царства Божого, і в цій мандрівці нас супроводжує Діва Марія, Матір Надії. Вона, що втілила надію Ізраїлю, подарувавши світу Спасителя, і що залишилася непохитною в своїй надії біля підніжжя Хреста, є для нас прикладом і помічницею. Марія турбується про нас і в пітьмі життєвих труднощів веде нас до світлого світанку зустрічі з Воскреслим. Хотів би завершити це Послання, дорогі мої молоді друзі, приєднавшись до прекрасного і знаменитого повчання св. Бернарда, що взивав і молився до Богородиці надаючи їй титулу Stella maris, Дороговказної Зорі морів: " Ти, що в непостійності теперішнього життя, помітиш, що ти кинутий у бурі і негоди аніж іти по твердій землі, тримай пильно твій погляд на сяйво цієї зорі, якщо не хочеш, щоб буревій змів тебе геть! Якщо піднімаються вітри спокус, якщо натрапляєш ти на скелі випробувань, - поглянь на зорю, призви на поміч Марію...  У небезпеках, у труднощах, у сумнівах - думай про Марію, закликай Марію... Наслідуючи її - не заблукаєш; просячи Її - не  втратиш надії; думаючи про Неї - не помилишся. З Її підтримкою - не впадеш, під Її захистом не - налякаєшся нічого, під Її проводом - не втомишся, під Її Покровом - досягнеш мети" (Хвалитні Стихири).

 

Маріє, дороговказна Зоре морів, веди молодь всього світу до зустрічі з Твоїм Божественним Сином  Ісусом і будь небесною опікункою їх вірності Євангелію і їх надії.

 

Завіряючи про щоденну молитовну згадку кожного з вас, дорогі хлопці і дівчата, від щирого серця благословляю всіх, разом з тими, хто вам дорогий.

 

З Ватикану, 22 лютого 2009 року Божого

BENEDICTUS PP. XVI

Рейтинг: 5.0 Голосів: 2 Переглядів: 998
Ваша оцінка: 145

5

4

3

2

1

1 2 3 4 5

Коментарі (0)

+

Додати коментар